Рибари са обале Тајвана извукли су из океана застрашујући улов - огромну трудну гоблин ајкулу која је у себи имала шест младунаца. Ајкула која обара рекорде својом тежином од 800 килограма, умало је продата једном ресторану, али је на срећу ипак завршила у музеју.

Огромна ајкула извучена је из океана код града Суао 13 јуна 2023. године, а јавност је о улову обавестио Тајвански уметнички океански музеј на својој Фејсбук страници.

 

 

Унутар ајкуле биле и бебе

Гоблинске ајкуле су ретко виђена врста ајкула названа по својим дугачким и игличастим зубима. Ајкуле имају изразит облик главе са избоченим челом и већи део живота проводе у мрачним дубинама.

Како се наводи у саопштењу музеја, ово је највећа ајкула гоблин икада ухваћена на Тајвану, саопштио је музеј, а пренео портал Јаху њуз. Рибари су је, како се наводи, уловили током пецања са мрежом.

Неман је била тешка 800 кила и дугачка више од 4, 6 метара. Унутар њеног стомака, налазило се шест дужине од 1, 8 до 2, 2 метра, док су тежили нешто више од 3, 6 килограма.

 

 

Рибари је умало продали ресторану

Бебе, које су формирају унутар јаја, биле су ван љуштуре и већ су имале зубе, што је навело музејске службенике да закључе да су веома близу рођења. На више видео снимака, објалвјеним на Фејсбук страници музеја, али и. на Јутјуб каналима локалних медија, може се видети величина ајкула, младунаца, али и сам начин транспорта виљушкаром са којим је неман пребачена у камион.

Ајкула гоблин је скоро продата ресторану за конзумацију, али је интервенисао Тајвански океански уметнички музеј, рекли су званичници музеја. Ајкула ће бити сачувана, проучавана и на крају изложена.

Врста стара 125 милона година

Сама ајкула се храни раковима, лигњама и осталим ситним морским животињама, а будући да жиив на великим дубинама, научници кажу да представља малу опасност по људе. Иначе, Ова врста једини је постојећи представник породице Митсукуринидае старе око 125 милиона година. Гоблин ајкула има розе кожу, издужену спљоштену њушку и изражене чељусти. Дужине је између 3 и 4 метара, мада може да порасте и знатно више. Насељава подручја континенталне климе, олупине бродова или подморница на дубинама од 100 м при чему старији примерци живе и дубље.

 

 

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".