Слика крвожедне и агресивне ајкуле која се појављује у колективној машти продукт је пре свега филмске индустрије: Чељуст (1975) или Дубоко плаво море (1999) приказују ову животињу као убицу која прождрљиво гута сваког човека на ког наиђе. Истина је да је њена вилица пуна оштрих зуба, а њен шиљат нос опасно оружје, али шанса да вас нападне ајкула су 1 према 11,5 милиона.

А чак и да дође до напада, шансе за смрт су 1 према 264,5 милиона. Током 2022. години пет људи широм света умрло је након сусрета са ајкулама, према званичним подацима. Док је нпр. у саобраћајним незгодама током 2022. године на територији Републике Србије погинуло 535 особа. 

Људи нису део исхране ајкула

Тачно је да постоје случајеви када су ајкуле усмртиле људе, чак и у летовалиштима која често посећују и становници наше земље. Нешто слично се скоро десило у Египту, тачније у Црвеном мору. Али важно је знати да људи нису део исхране ајкула, оне уместо нашег меса више преферирају месо других риба, мекушаца, ракова или планктоне, док неке врсте лове и морске сисаре. 

Статистика тврди да су веће шансе да умрете на неки други начин, него нпр. од стране велике беле, тигар или бик ајкуле - које су одговорне за већину инцидената. А ово су неки од њих: 

- Саобраћајне несреће су један од водећих узрока неприродне смрти у свету. Шансе да умрете за воланом - аутомобила или мотоцикла - су 1 према 6.700 и 1 према 140.845 када путујете бициклом.

- Пад из кревета је убио 737 људи у Сједињеним Државама од 2004. до 2015. године. То значи да је шанса да умрете на овај начин 1 према 5.513.

- Иако страх од аутомата за грицкалице и газирана пића готово и да не постоји код људске популације, они су на годишњем нивоу одговорни за 13 смртних случајева. Што је дупло већа шанса са смрт него од оне коју представља напад ајкуле. 

- Ако причамо о морима и океанима, онда је важно знати да нпр. медузе усмрте и до осам пута више људи него ајкуле. Поред тога што су ефикасније у убијању, оне изазивају и далеко већи број повреда приликом блиског сусрета. 

- Можда не делује тако, али према званичним статистикама Бамбијеви родитељи убију далеко више људи. Поред тога што често знају да нападну људе, они изазивају и саобраћајне несреће са смртним исходима - на годишњем нивоу ово резултира са 130 смртних случајева. 

Која је најсмртоноснија животиња у природи? 

Ни бела ајкула, ни тигар ни бик нису најсмртоносније врсте на планети и то из разлога што оне нападају људе само када се осећају угрожено. 

Супротно ономе што човек помисли када угледа комарца, управо он је најсмртоноснија животиња на нашој планети. СЗО процењује да овај летећи инсект, дугачак једва 6 милиметара, годишње убије у просеку 725.000 људи. Разлог је тај што они могу преносе различите болести. 

С друге стране, важно је напоменути и да док ајкуле убијају око 6 људи годишње, људи убију 100 милиона ајкула. 

(Национална географија)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".