Необуздана седа коса, дугачак елегантан врат, високе јагодице, блиставе, интелигентне живахне очи и све њене 94 године урезане на њеном лицу. Њено име је Дафне Селфи. Она је свакако једна од најлепших жена које су икада ходале земалском куглом, а такође и једна од најхрабријих — јер и даље у позним годинама позира као и када је имала 2 када је почела своју невероватну каријеру у моделингу. А ако то није било довољно, она се пре само неколико година усудила да се слика у култном корсету који је направио Жан Пол Готје за Мадонину турнеју "Блонде Амбитион" 1990. године. 

хттпс://пин.ит/4WуXтРН

За жену која је цео живот провела пред камерама, Дафне је изненађујуцће остала жена без сујете. Подиже свој лепршави џемпер да покаже своје руке. „Ту су, видите“, каже она, трљајуцћи смеђе мрље по рукама једном новинару којем је дала интервју пре само неколико година.

„Никада ми ништа нису радили на лицу“, каже Дафне. „Не тај отров, не затезање лица. Мислим да је то бацање новца. У сваком случају, нисам то могла то да приуштим!’ Па како то изводи питају се многи, како остаје у тако доброј форми, како је тако живахна, то је просто невероватно.

хттпс://пин.ит/7дЦx9мв

„Мислим да то делимично дугујем добрим генима. Моја мајка је била жива ватра, живела је до своје 95 године. Никада се нисам замарала кремама за кожу или нечим сличним. Фарбала сам косу код куцће неко време када сам почела да седим у раним 40-им али то ми је постало досадно, рекла је онда у једном интервјуу.

„Моја коса је сада дуга јер је то просто јефтиније, не морам ништа да радим, већ да је завежем у пунђу или коњски реп. Избегавам старинске фризуре, трудим се да истакнем врат.

хттпс://пин.ит/1Д0WИWС

Почетком педесетих сликала се у бикинију и показала своју фигуру у целости, била је доста нижа од осталих манекенки, свега 168 центиметара.

„Никада не бих успела то што сама тада да почнем данас“, признаје она. „Била сам прениска, само 168 центиметара, са широким раменима од свог тог јахања као млада девојка. Али нико ме никада није питао да смршам. То су била другачија времена."

 

 

-Да ли је била депилирана у припреми за ту фотографију у бикинију?

'Не! Наравно да не. Ништа слично се није тражило од ње па каже: "Жао ми је младих девојака данас, свих ствари које раде себи."

-Да ли се сматрала лепом док је одрастала?

„Речено ми је да лепо изгледам неколико пута, али не, не баш. Тада сам почела да радим, било је дивно. Тих дана су све манекенке имале обуку, показано нам је како да елегантно ходамо и стојимо. Почела сам да се бавим промоцијом крзна, што у то време није било контроверзно. Углавном сам радила као модел али сам урадила и неколико реклама. Често су нас сликали како држимо цигарету, а ја нисам чак ни пушила!"

хттпс://пин.ит/3аВУјЈФ

Шта она мисли о моди ових дана?

„Не гледају се у огледало, зар не? Мислим да су жене превише аљкаве ових дана. Без обзира где сам ишла, имала сам шешир, одговарајућу торбу и ципеле. Као и све девојке тих дана, а најбоље сам израђивала своју одећу. Не као данас модели, који изгледа да носе уске фармерке између емисија или појављивања у јавности.

"Увек сам носила корсет. Никада хеланке!"

Дафне има троје деце — Марка , Клер и Роуз и иако је убрзо повратила своју фигуру, претпоставила је да мајчинство значи крај њене манекенске каријере.

„Изашла сам из моде шездесетих“, каже она. „Била сам везана за кућу. Тако да сам наставила са мало глумачког посла и била статиста у филмовима."

Године 1998. од Дафне је затражено да се појави на модној писти за "Ред ор Деад".

„Рекла сам: „Ох, боже.” Волим да носим одецћу и да се зезам.“

Стилиста је предложила Дафни да оде у Вог, који је креирао посебно издање о женама у годинама.

„Мислим да им је био потребан неко ко ће представљати „древно“, каже она скромно. Та фотографија, коју је направио Ник Најт, довела је до тога да ју је Моделс агенција унајлмила следећег дана.

хттпс://пин.ит/рбгТГе6

Да ли више од деценије касније осећа да је и даље симболична старија жена, а не идеал лепоте?

„О, не, не мислим тако. Сада се више бавим високом модом него као млада жена, мислим зато што сам коначно изгубила маснећу са тела! Видите кости на мом лицу. Радила сам са Мариом Тестином, био је тако љубазан, као и са лувеним двојцем Долче и Габаном.

Како се према њој односе млађи модели?

„Тако су ми добре. Кажу ми да желе да изгледају као ја када остаре. Али оне су бебе.’

Да ли је свет моде био лепши у њено време?

„Претпостављам да је било дроге и алкохола. Али била сам тако невина да то никада нисам приметила."

(Стил)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".