Аристотел, један од најпознатијих филозофа античке Грчке, сматрао је да права мудрост лежи у способности да се суочимо са животним изазовима, а не у удовољавању тренутним жељама. Он је веровао да мудар човек не тежи ономе што је пријатно, већ ономе што олакшава невоље. Ова идеја наглашава важност дугорочног размишљања и решавања проблема, уместо краткорочних задовољстава.

ФОТО: Википедија

 

Жан де ла Брујер, француски филозоф, указао је на парадокс интелигенције. Он је приметио да људи који себе сматрају веома паметнима често показују недостатак стварне интелигенције. Његова изјава сугерише да права интелигенција није само у самопоуздању и уверењу у сопствену памет, већ у способности да се реално процени сопствено знање и способности.

Еленор Рузвелт, бивша прва дама Сједињених Америчких Држава, додала је свој угао гледања на ову тему. Она је приметила да људи са мањком интелигенције често падају у трачарење и оговарање, док паметни појединци разумеју дубље моралне и етичке концепте. Паметни људи, према њеним речима, разликују добро од зла, истину од лажи, правду од преваре. Њихова способност да анализирају сложене ситуације и доносе морално исправне одлуке чини их заиста интелигентним.

Фото: Профимедиа

 

 

Чак, када јој је неко обећао само најбоље. Једног источног мудраца су упитали: " Како разликовати паметну жену од глупе?" Дао је врло прецизан одговор: "Паметнима се може назвати онај чији се планови у већини случајева спроводе".

Паметна жена не сања о неоствареним стварима. Она исто тако не криви судбину или друге људе око себе што јој неке ствари нису биле наклоњене. Она сама себи поставља задатке и испуњава их. Цени оно што има, а највише се бори да сама за себе све постигне.

Једоставно, она не очекује срећан живот већ га сама ствара. Спремна је да сама корача и бори се са оним што јој живот намеће. У добром ужива, са лошим учи да се избори.

То је одлика паметне жене.

Бити паметна жена није реч само о интелектуалној супериорности или академским успесима. Паметне жене се не играју игре моћи, не оговарају друге, не учествују у беспотребним свађама и не смеју се туђим невољама. Њихова снага лежи у опрезу, неустрашивости и способности да сагледају суштинске вредности у животу. Паметну жену не карактеришу материјалне ствари, већ дубока спремност да се суочи са стварношћу, прихвати одговорност за своје поступке и доноси морално исправне одлуке, што чини суштину праве интелигенције и мудрости.