Базални метаболизам почиње да се смањује након 40, нивои естрогена опадају и васкуларна еластичност се смањује. Све ово отежава губитак тежине и повец́ава ризик од разних болести. Али малим променама у свакодневној исхрани можете одржати своје тело здравим и пуним енергије.

Авокадо

Ово воц́е, са карактеристичним неутралним путерастим укусом, спада у категорију суперхране јер садржи мноштво хранљивих материја које подстичу добро здравље. 100 грама авокада обезбеђује 160 калорија, 9 грама угљених хидрата, 7 грама влакана, 2 грама протеина и 15 грама мононезасиц́ених масних киселина. Доприноси несметаном функционисању дигестивног система, смањењу крвног притиска, смањењу укупног холестерола, уз повец́ање осец́аја ситости, чиме се ограничава потреба за јелом неколико сати након тога.

Фото: profimedia

 

 

Пасуљ

Пасуљ је веома хранљива намирница и то се огледа у чињеници да се налази у основи медитеранске пирамиде, односно спада међу намирнице које треба често конзумирати. Важан је извор протеина, витамина и дијеталних влакана. Такође је богат антиоксидансима, минералима као што су калцијум, гвожђе, калијум, као и слободним незасиц́еним масним киселинама. 

Фото: Принтскрин/Јутјуб/Moja mala kuhinja/АТА имагес

 

 

Киноа

Цела зрна, као што је киноа, обезбеђују есенцијалне витамине, минерале и влакна, која помажу у регулисању дигестивног система и одржавају осец́ај ситости дуже током дана. Киноа има више протеина од других житарица и комплетан је протеин, што значи да садржи свих девет есенцијалних аминокиселина које су телу потребне. 

(Женски Магазин)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".