Играло се четвртфинале светског првенства у Мексику, а састали су се Аргентина, која је минималним резултатом савладала Уругвај и Енглеска која је рутински победила Парагвај резултатом 3-0.

Прво полувреме је прошло без голова, али је већ почетком другог дошло до великог преокрета. Аргентина је започела напад и успела да стигне до шеснаестерца Енглеза. Марадона је додао лопту Валдану који је успео да изгуби посед, а дефанзивац је послао лопту ка свом голману.

Петер Шилтон, голман Енглеза, је ушао у дуел са Марадоном за ту лопту, али се тада најбољи фудбалер света послужио прљавим триком. Испружио је леву руку и песницом послао преко главе Шилтона. Лопта је затресла мрежу, а Марадона је већ кренуо да слави.

Фото: Профимедиа

 

Марадона је запечатио судбину Енглеза само 4 минута касније када је предриблао цео терен и постигао један од најлепших голова које смо видели на том мундијалу. Линекер је касније постигао гол за Енглезе, али тек у 81. минуту и они су били избачени.

Да ли је била рука?

Судија из Туниса је признао гол упркос страшном протесту Енглеза, а дуго се постављало питање да ли заправо била рука или је само тако изгледало.

Аргентинац је после утакмице изговорио нешто што ће обележити овај гол и оно по чему га и памтимо. Када су га питали да ли је постигао гол руком он је одговорио у свом стилу.

- Гол је постигнут уз главу Марадоне и мало уз руку Божију - рекао је он.

У својој аутобиографији је Дијего Армандо Марадона отклонио све сумње.

- Сада могу да кажем оно што нисам тада могао, шта подразумевам под "руком Божијом". Која рука Божија? То је била рука Дијега - записао је Марадона.

Мундијал у Мексику

Уз помоћ "руке Божије" и гола који је проглашен за "гол века" је Аргентина избацила Енглеску из даљег такмичења. Срели су се касније са Белгијом у полуфиналу која је претходно Шпанију избацила после бољег извођења једанаестераца. Њих су успели да савладају 2-0 и у финалу су се срели са Западном Немачком коју су успели да савладају у невероватном мечу.

Те године је Аргентина повела резултатом 2-0, али је Западна Немачка успела да стигне до 2-2 и чинило се да утакмица почиње од 0. Ипак 3 минута после изједначујућег поготка, Аргентина стиже до финалних 3-2. То је Марадонин уједно и једини освојени мундијал.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".