Велика надања имали су људи у Југославији од Мундијала у Италији 1990. године. Једна од најталентованијих и најјачих постава "плавих" у историји засигурно је била чета Ивице Осима.

И сами играчи су самоуверено и са великим амбицијама ушли у турнир, не слутећи да ће то бити последње Светско првенство на коме ће учествовати велика Југа са свих шест република, која се убрзо потом распала у ужасу рата.

То је био уједно и последњи турнир за Западну Немачку јер је уследило уједињење са Источном, али и Совјетског Савеза и Чехословачке који су се коју годину касније распали.

Фото: Профимедиа

 

Југославија је неславно прошла против оба учесника великог финала у Италији у ком је Западна Немачка савладала браниоца трофеја Аргентину 1:0 (Бреме у 85. минуту са пенала), и тако се реванширала за пораз у великој завршници претходног Мундијала у Мексику 1986.

Плави су од Западне Немачке је изгубили у првој утакмици групне фазе резултатом 4-1, а у осмини финала избацила их је Аргентина после пенал серије.

"Гаучоси" јесу били међу фаворитима за освајање титуле, били су и фаворити у дуелу са Југославијом, али је недостајало мало среће па да Пикси, Сушић, Спасић, Просинечки, Савићевић, Катанец, Вујевић и остатак екипе сруше тим који је предводио велики Дијего Армандо Марадона. Велики Дијего коме је тадашњи голман "плавих" Томислав Ивковић "скинуо" пенал, а исто је поновио у тој сезони и у клупском фудбалу - у мечу Спортинга и Наполија.

Руски рулет

Фото: Профимедиа

 

О драматичној пенал серији (где је поред Марадоне промашио и садашњи селектор Србије Драган Стојковић Пикси) и драми у Фиренци "Спорт" је сутрадан писао емотивно, у једном даху, а тај текст од 1. јула 1990. преносимо у целости:

Било је драма, али кад је било овакве... Осим је у друштву лекара др Галетића отишао у свлачионицу, није гледао ову пенал-драму. Зашто? У тренутку кад смо диктирали овај извештај, бар у десет рата, нисмо знали одговор. Сви играчи су поседали опечени врелином тосканског сунца. Сели су у онај круг на средини терена, а на голу испод северне трибине ''руски рулет''. Почињу Аргентинци.

Фото: Јутјуб принтскрин/ФИФА

 

ПРВА СЕРИЈА: Серизуела - 1:0, леви угао оштро, Стојковић - ништа пречка!

ДРУГА СЕРИЈА: Буручага - 2:0, под пречку, ПРосинечки - 2:1, неумољиво, немогуће обранити.

ТРЕЋА СЕРИЈА: Марадона - Ивковић брани као у Напуљу у Купу УЕФА на мечу Наполи-Спортинг. Још једном је одбранио најбољем играчу на свету. Савићевић - 2:2, десни угао.

ЧЕТВРТА СЕРИЈА: Троглио - погађа леву стативу, Брновић - авај, то је траљав угарац по земљи. Гоикочеа брани.

Најзад, ПЕТА СЕРИЈА, серија одлуке: Безоти - 3:2. Ах, имао је Ивковић ту лопту, тако близу десне шаке. Хаџибегић - лопта лети у леви угао, али ту лопту Гоикочеа стиже. Све нам се срушило!. То је 3:2 за Аргентинце и они иду у полуфинале у Напуљ!

Фото: Архив Борбе

 

 

Адио Фиренца, наших лепих успомена. Од сада ћемо се сећати са тугом, али и са поносом.

Фото: Јутјуб принтскрин/ФИФА

 

Ивковић се није плашио Марадоне ни његове репутације, показао је зубе и два пута му је ''скинуо'' пенал. У својој каријери, Аргентинац је омашио само 14 пенала, а од тога, два пута је "кривац" био Ивковић.

Голман је причао својевремено да се кладио са Марадоном на утакмици купа УЕФА Спортинг-Наполи и да још чува тих 100 долара јер Марадона није успео да га савлада.

Нешто касније, исте те сезоне, на Мундијалу га је дозивао, али Марадона је био концентрисан на лопту. Џаба - ни то није уродило плодом.

Фото: Јутјуб принтскрин/ФИФА

 

– Није смео да ме гледа од страха. Рекао сам му да знам где ће да шутира и да ћу му обранити. Звао сам га "Дијего, Дијего", али он није реаговао. Био је концентрисан на лопту. Поновио сам му да знам шта ће да уради. Направио сам финту, кренуо у леву, па у десну страну и опет га надмудрио.

* Нпортал.рс због вас даје нови живот текстовима из богате новинске архиве ''Борбе'', а овај чланак је изашао у ''Спорту'', 1. јула 1990. године. *

БОНУС ВИДЕО: МАРАДОНА НА МАРАКАНИ: Емотивно дружење два генија - фудбалског и филмског

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".