У 1/8 финала Светског првенства на стадиону “Бентегоди” у Веорни, на мегдан су изашле репрезентације Југославије и Шпаније. Југославија је била друга у Групи Д иза Западне Немачке, док су Шпанци били најбољи у Е Групи оставивши иза себе Белгију, Уругвај и Јужну Кореју. Мреже су мировале све до 78. минута меча, а онда је уследила мајсторија Драгана Стојковића Пиксија која се и данас препричава.

После једног центаршута Златка Вујовића, Срећко Катанец пребацује лопту главом на другу стативу, тамо је Пикси који ради нешто што је обележило његову каријеру. Најпре прави један од најгенијалнијих “лажњака” у историји Мундијала, шаље Мартин Васкеза “по бурек”, а онда рутински шаље лопту иза леђа Андонија Зубизарете.

Предност није дуго трајала, свега пет минута а старији сигурно памте речи легендарног коментатора Милорада Ђурковића како је Предраг Спасић ставио у џеп Хулија Салинаса, тада најопаснијег нападача Шпаније, а после само неколико секунди Салинас је матирао Томислава Ивковића и донео поравнање.

До истека регуларног дела није било промена, па се отишло у продужетке. Након само два минута игре у првом продужетку, слодбодан ударац за Југославију на око 25 метара од гола, Пиксијева нова мајсторија, лопта је у мрежи, као и Зубизарета који се копрца у истој – 2 : 1 за Југославију, а резултат се није мењао до 120-ог минута.

Пласман у четвртфинале. Тамо је противник био тадашњи светски првак Аргентина, која се по многима „провукла“ и на пенале славила са 3 : 2. Селектор Ивица Осим је на мечу против Шпаније извео следећи састав: Томислав Ивковић, Предраг Спасић, Фарук Хаџибегић, Срећко Катанец, Рефик Шабанаџовић, Вујаднин Станојковић, Давор Јозић, Драгољуб Брновић, Драган Стојковић, Златко Вујовић, Сафет Сушић и Дарко Панћев. Играли су још Дејан Савићевић и Зоран Вулић.

Остаје да се дуго памте и препричавају мајсторије “Пете Звездине Звезде” Драгана Стојковића – Пиксија у легендарном фудбалском мечу који је Југославија одиграла на Светском првенству у Италији 1990. године.

(sportskasecanja.com)

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".