Утакмица која је одредила његову судбину била је против тадашњег домаћина - САД. Колумбија је те 1994. године била у групи са Румунијом, Швајцарском и САД.

Почело је болно за Колумбијце, изгубили су од Румуније резултатом 3-1. Затим је уследио меч против САД, који су изгубили 2-1 и на крају је коначно дошла и победа против Швајцарске резултатом 2-0. Били су последњи на табели са 3 поена, а Швајцарска и САД су били на другом и трећем месту са по 4 поена.

На Роуз Боулу је Колумбија морала да победи САД како би остала у трци за даљи шампионат. Међутим, Колумбија је изгубила, а трагичар меча је био управо Андрес Ескобар који је у 34. минуту меча постигао аутогол.

За тадашњу колумну "Ел Тијемпа" он је написао речи које су одјекивале, поготово после његовог повратка.

- Уверавам вас да се ништа чудно није десило у нашој групи, једноставно смо одиграли лоше. Видимо се ускоро јер живот се не завршава овде - написао је он.

Изашао је са пријатељима у један ноћни клуб, а остао је тамо све до око три часа после поноћи. На паркингу испред клуба су га сачекале три особе које су почеле да се свађају са њим. Ескобар се упутио ка свом аутомобилу када је један од њих извадио пиштољ и испалио 12 метака у њега, а после сваког пуцња је имитирао јужноамеричке коментаторе - узвикујући "гол". Фудбалер је преминуо у својој 27. години.

Фото: Танјуг/АП

 

Убица, Хумберто Кастро Муњоз је ухапшен истог дана, а брзо је и призао кривицу. На слободу је изашао 2005. године, иако је првобитно осуђен на 43 године, а касније је смањена на 26 година због доброг владања.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".