Igralo se četvrtfinale svetskog prvenstva u Meksiku, a sastali su se Argentina, koja je minimalnim rezultatom savladala Urugvaj i Engleska koja je rutinski pobedila Paragvaj rezultatom 3-0.

Prvo poluvreme je prošlo bez golova, ali je već početkom drugog došlo do velikog preokreta. Argentina je započela napad i uspela da stigne do šesnaesterca Engleza. Maradona je dodao loptu Valdanu koji je uspeo da izgubi posed, a defanzivac je poslao loptu ka svom golmanu.

Peter Šilton, golman Engleza, je ušao u duel sa Maradonom za tu loptu, ali se tada najbolji fudbaler sveta poslužio prljavim trikom. Ispružio je levu ruku i pesnicom poslao preko glave Šiltona. Lopta je zatresla mrežu, a Maradona je već krenuo da slavi.

Foto: Profimedia

 

Maradona je zapečatio sudbinu Engleza samo 4 minuta kasnije kada je predriblao ceo teren i postigao jedan od najlepših golova koje smo videli na tom mundijalu. Lineker je kasnije postigao gol za Engleze, ali tek u 81. minutu i oni su bili izbačeni.

Da li je bila ruka?

Sudija iz Tunisa je priznao gol uprkos strašnom protestu Engleza, a dugo se postavljalo pitanje da li zapravo bila ruka ili je samo tako izgledalo.

Argentinac je posle utakmice izgovorio nešto što će obeležiti ovaj gol i ono po čemu ga i pamtimo. Kada su ga pitali da li je postigao gol rukom on je odgovorio u svom stilu.

- Gol je postignut uz glavu Maradone i malo uz ruku Božiju - rekao je on.

U svojoj autobiografiji je Dijego Armando Maradona otklonio sve sumnje.

- Sada mogu da kažem ono što nisam tada mogao, šta podrazumevam pod "rukom Božijom". Koja ruka Božija? To je bila ruka Dijega - zapisao je Maradona.

Mundijal u Meksiku

Uz pomoć "ruke Božije" i gola koji je proglašen za "gol veka" je Argentina izbacila Englesku iz daljeg takmičenja. Sreli su se kasnije sa Belgijom u polufinalu koja je prethodno Španiju izbacila posle boljeg izvođenja jedanaesteraca. NJih su uspeli da savladaju 2-0 i u finalu su se sreli sa Zapadnom Nemačkom koju su uspeli da savladaju u neverovatnom meču.

Te godine je Argentina povela rezultatom 2-0, ali je Zapadna Nemačka uspela da stigne do 2-2 i činilo se da utakmica počinje od 0. Ipak 3 minuta posle izjednačujućeg pogotka, Argentina stiže do finalnih 3-2. To je Maradonin ujedno i jedini osvojeni mundijal.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".