„Ултралевичарски активиста нашао се под истрагом и одређен му је притвор. Он се терети да је у априлу желео да изврши атентат на председника Републике“, наводи се у издању.

Према писању листа, реч је о инциденту који се догодио 27. априла током посете француског лидера департману Ду поводом 175. годишњице укидања ропства у земљи. Догађај у којем је учествовао председник медија прочуо се за неколико дана, а противници његове политике, посебно пензионе реформе, окупили су се на лицу места. Демонстранти су чак покушали да пробију кордон, што је приморало жандарме да употребе сузавац, пише француски лист.

По завршетку догађаја, 20-годишњи левичарски активиста лансирао је димну бомбу у хеликоптер приликом одласка Макрона. Увиђајем је утврђен идентитет извршиоца, након чега је задржан у својој кући и одређен притвор. Антитерористичко тужилаштво га терети по три тачке: покушај уништења хеликоптера жандармерије, покушај убиства припадника обезбеђења који су се налазили у њему и коначно, његов гест је могао да убије Емануела Макрона.

Осумњичени истиче да је само желео да привуче пажњу шефа државе. Он није негирао свој чин и навео да је на овај начин желео да Макрон схвати да се становници земље не слажу са његовом политиком. Тужилаштво инсистира да се осумњичени задржи у притвору у наставку судског поступка, а мушкарац је обавезан и на психијатријски преглед, пише лист, преносе РИА Новости.

БОНУС ВИДЕО: