Коријере дела сера пише да како пролази дан за даном од Берлусконијеве сахране, која је уз државне почасти одржана у среду у Милану, постаје све јасније да је централна фигура у овој причи око наследства један јавности мало познати рачуновођа.

Наводи се да је Ђузепе Спинели (81) из градића Бресо, на осам километара северно од Милана, особа која чува све пословне тајне које су остале за Берлусконијем, са којим је имао веома присан однос.

Он је председник четири финансијске компаније које је Берлускони основао, а које имају већински удео од 61 одсто у његовој холдинг компанији "Фининвест", у чијем саставу се налази медијски гигант "Медијасет", једна од највећих италијанских издавачких компанија "Мондадори" и друге фирме.

Коријере дела сера наводи да је о породичним сефовима, поред Спинелија, бринуо и Салваторе Шаша, сенатор Берлусконијеве странке Форца Италија. Наводи се да би отварање Берлусконијевог тестамента могло да буде одложено за неколико дана и да није немогуће да буде изненађења.

У игри су, поред пар милијарди евра, Берлусконијевих вила и друге приватне имовине, још и акције "Фининвеста" и "Банке Медиоланум" коју породица покојног премијера Италије контролише заједно са породицом Дорис.

Коријере дела сера наводи да, какву год да је одлуку Берлускони донео у тестаменту, којим је имао могућност да расподели трећину свог богатства док ће остатак бити подељен како закон налаже, наследници ће за све морати да иду преко Спинелија, било да је реч о вилама или о деоницама "Фининвеста".

Берлусконијево породично богатство у тренутку његове смрти у понедељак било је процењено на нешто више од 6,4 милијарди евра. Имао је петоро деце из два брака, 15 унука и једну праунуку, а оставио је за собом и последњу девојку Марту Фашину.

БОНУС ВИДЕО: