„Ultralevičarski aktivista našao se pod istragom i određen mu je pritvor. On se tereti da je u aprilu želeo da izvrši atentat na predsednika Republike“, navodi se u izdanju.

Prema pisanju lista, reč je o incidentu koji se dogodio 27. aprila tokom posete francuskog lidera departmanu Du povodom 175. godišnjice ukidanja ropstva u zemlji. Događaj u kojem je učestvovao predsednik medija pročuo se za nekoliko dana, a protivnici njegove politike, posebno penzione reforme, okupili su se na licu mesta. Demonstranti su čak pokušali da probiju kordon, što je primoralo žandarme da upotrebe suzavac, piše francuski list.

Po završetku događaja, 20-godišnji levičarski aktivista lansirao je dimnu bombu u helikopter prilikom odlaska Makrona. Uviđajem je utvrđen identitet izvršioca, nakon čega je zadržan u svojoj kući i određen pritvor. Antiterorističko tužilaštvo ga tereti po tri tačke: pokušaj uništenja helikoptera žandarmerije, pokušaj ubistva pripadnika obezbeđenja koji su se nalazili u njemu i konačno, njegov gest je mogao da ubije Emanuela Makrona.

Osumnjičeni ističe da je samo želeo da privuče pažnju šefa države. On nije negirao svoj čin i naveo da je na ovaj način želeo da Makron shvati da se stanovnici zemlje ne slažu sa njegovom politikom. Tužilaštvo insistira da se osumnjičeni zadrži u pritvoru u nastavku sudskog postupka, a muškarac je obavezan i na psihijatrijski pregled, piše list, prenose RIA Novosti.

BONUS VIDEO: