Веровало се да се од медовине ране брже зацеле те се давала војницима у стара времена. Била је више од пића, веровало се у магичне моћи ревитализације и лековитости и Словени су веровали да је медовина еликсир за дуг живот.

Фото: Јутјуб принтскрин/Galician Granddaughter

 

Постојале су легенде да медовина побољшава мужевност и плодност, а како је богата витамином Б и аминокиселинама које подстичу изградњу протеина који делују на издржљивост.

Мед је основни састојак који је био лако доступан у природи. Ово пиће се добија на исти начин као у производњи вина, а пријатне је ароме и укуса. Није вештачко пиће, а квалитет зависи од врсте меда.

Фото: Јутјуб принтскрин/Survive the Jive

 

Медени месец

Како утиче на плодност, младенци су током првог месеца у браку пили медовину како би што пре добили принову, а одатле је, верује се, и термин медени месец.

Како се прави медовина?

Фото: Јутјуб принтскрин/Survive the Jive

 

 

Једно од најстаријих алкохолних пића се прави на веома лак начин, а може се направити и у кућној варијанти.

Вода је, поред меда најбитнији састојак медовине, а како вода са чесме није апсолутно чиста, препоручује се изворска за потпуни доживљај.

Мед се са водом меша на умереној ватри како би се брже сјединили, а затим се сипа у стаклени балон. Остатак са тегле се скида мућкањем са топлом водом. Ова текућина се скува са једном кесицом црног чаја због повољног дејства танина, који се налази у овом чају. Додаје се једна шака сувог грожђа исецкана на ситније комаде. Потом се убацују и осушене коре поморанџе које можете да осушите у врућој рерни на шпорету. На крају се додаје мало сувог квасца који ће помоћи самом врењу.

У други балон је потребно да смешате мед и воду на исти начин као у првом, а затим се убацују комадићи поморанџе. Додаје се једна чајна кашичица цимета, каранфилић и потом се добро промућка. Овде се налази мање сувог грожђа и нема црног чаја па је потребно додати мало више сувог квасца, препоручује се цела кесица.

Балоне је потребно држати на сувом и хладном месту. Балоне је потребно повезати цревом, препоручује се да се херметички затвори плутом која ће по средини имати рупу за црево. Црева из балона ће бити упућена ка трећој посуди у којој ће се налазити алкохол.

Због притиска и гасова који ће се појављивати због квасца потребан је управо тај алкохол у трећој боци где ће црева слати исте. На тај начин ће спречити улазак ваздуха који би спречио врење.

Препоручује се добра изолација отвора на балонима и боцама са медовином управо да не би ушао ваздух. За ферментацију је потребно око 2 месеца.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".