Угледни научник и један од студената са најсветлијом будућношћу Тед Качињски је напустио 1971. године породицу, пријатеље и посао и преселио се у колибу у Монтани. У америчкој дивљини је проводио дане без технологије, телефона и са минималним контактом са људима.

Водио је једноставан живот са мало новца, без воде и струје, радивши разне послове у оближњем градићу, а уз то добијајући финансијску подршку од његове породице.

Бомбаш

Фото: Танјуг/АП

 

У периоду од 1978. до 1995. године је убио троје и ранио 23 користећи поштанске каналу путем којих је слао софистициране бомбе. Чак 16 бомби је приписано Качињском.

Правио је бомбе са веома великом прецизношћу и избегавао је да оставља отиске прстију. У писмима је остављао веома чудне поруке и на тај начин је практично наводио примаоце да отварају пакети који би тада експлодирали.

Свака бомба је била означена иницијалима "ФЦ", а послао је укупно 17 бомби од којих је само једна неутрализована.

Први кораци

Прве бомбе су биле послате у мају 1978. године и мају 1979. године на Унвиерзитет Нортвестерн и обе су ескплодирале и изазвале повреде и опекотине на жртвама.

После треће послате бомбе је добио и фамозни надимак Унабомбер. Она је послата на лет 444 Американ Ерлајнса у ком је повређено 12 путника. Надимак је добио од UNiversity - Airline - BOMbing.

Фото: Википедија

 

Једине две бомбе које нису експлодирале су послате у Вашингтон у Обурн у копманију Боинг и на Јута Универзитет. Укупно три експлозије су однеле животе и оне су послате у Сакраменто два пута и једном у Северни Колдвел.

Хју Скрутон, прва жртва Унабомбера је била власник продавнице рачунара. Томас Мосер је био извршни директор маркетинга у ПР агенцији. Гилберт Брент Мари је био лобиста дрвне индустрије.

Његове мете су углавном били људи блиски универзитетима, као и људи који су зарађивали од технологије.

Хапшење

Фото: Википедија

 

ФБИ је понудио 1 милион долара за информације које би довеле до евентуалног хапшења тада још непознатог Унабомбера. Његов брат је био сумњичав у почетку, али је те сумње одбацивао, верујући да Тед није у стању да то уради.

Давид је потом прочитао неке од радова Унабомбера и упоредио их је са Тедовим и дошао до невероватних подударности у мишљењима, а потом је и почео сам да истражује брата. Ово је упалило аларм у ФБИ-ју који је убрзо ступио у контакт са Давидом и почео дубље да истражује Теда.

Упоређујући рукописе, ФБИ је дошао до подударности и почела је акција хапшења Теда Качињског. Трећег априла 1996. године је полиција упала у колибу у Монтани и ухапсила Унабомбера.

Фото: Википедија

 

Пронађен мртав у ћелији

У децембру 2021. године је 79-годишњи Качињски пребачен у затвор у Колораду са високим степеном безбедносних мера због здравствених разлога, а 10. јуна 2023. године је преминуо. Затворски чувари су га пронашли у мртвог у ћелији.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".