Verovalo se da se od medovine rane brže zacele te se davala vojnicima u stara vremena. Bila je više od pića, verovalo se u magične moći revitalizacije i lekovitosti i Sloveni su verovali da je medovina eliksir za dug život.

Foto: Jutjub printskrin/Galician Granddaughter

 

Postojale su legende da medovina poboljšava muževnost i plodnost, a kako je bogata vitaminom B i aminokiselinama koje podstiču izgradnju proteina koji deluju na izdržljivost.

Med je osnovni sastojak koji je bio lako dostupan u prirodi. Ovo piće se dobija na isti način kao u proizvodnji vina, a prijatne je arome i ukusa. Nije veštačko piće, a kvalitet zavisi od vrste meda.

Foto: Jutjub printskrin/Survive the Jive

 

Medeni mesec

Kako utiče na plodnost, mladenci su tokom prvog meseca u braku pili medovinu kako bi što pre dobili prinovu, a odatle je, veruje se, i termin medeni mesec.

Kako se pravi medovina?

Foto: Jutjub printskrin/Survive the Jive

 

 

Jedno od najstarijih alkoholnih pića se pravi na veoma lak način, a može se napraviti i u kućnoj varijanti.

Voda je, pored meda najbitniji sastojak medovine, a kako voda sa česme nije apsolutno čista, preporučuje se izvorska za potpuni doživljaj.

Med se sa vodom meša na umerenoj vatri kako bi se brže sjedinili, a zatim se sipa u stakleni balon. Ostatak sa tegle se skida mućkanjem sa toplom vodom. Ova tekućina se skuva sa jednom kesicom crnog čaja zbog povoljnog dejstva tanina, koji se nalazi u ovom čaju. Dodaje se jedna šaka suvog grožđa iseckana na sitnije komade. Potom se ubacuju i osušene kore pomorandže koje možete da osušite u vrućoj rerni na šporetu. Na kraju se dodaje malo suvog kvasca koji će pomoći samom vrenju.

U drugi balon je potrebno da smešate med i vodu na isti način kao u prvom, a zatim se ubacuju komadići pomorandže. Dodaje se jedna čajna kašičica cimeta, karanfilić i potom se dobro promućka. Ovde se nalazi manje suvog grožđa i nema crnog čaja pa je potrebno dodati malo više suvog kvasca, preporučuje se cela kesica.

Balone je potrebno držati na suvom i hladnom mestu. Balone je potrebno povezati crevom, preporučuje se da se hermetički zatvori plutom koja će po sredini imati rupu za crevo. Creva iz balona će biti upućena ka trećoj posudi u kojoj će se nalaziti alkohol.

Zbog pritiska i gasova koji će se pojavljivati zbog kvasca potreban je upravo taj alkohol u trećoj boci gde će creva slati iste. Na taj način će sprečiti ulazak vazduha koji bi sprečio vrenje.

Preporučuje se dobra izolacija otvora na balonima i bocama sa medovinom upravo da ne bi ušao vazduh. Za fermentaciju je potrebno oko 2 meseca.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".