Млађи син краља Петра и кнегиње Зорке је своју младост провео ван Србије и дуго је био у изгнанству са својом породицом. Школовао се ван своје државе, а враћа се тек после Мајског преврата 1903. године када његов отац краљ Петар Карађорђевић долази на трон.

Постао је престолонаследник 1909. године, а касније и регент. Био је на челу државе у једном од најтежих периода српске историје. Његову породицу су задесиле бројне трагедије, а чак три члана породице су умрла у уторак, један од њих је и његов отац, краљ Петар.

Александар је избегавао да у уторак иде у друге државе и да се бави државним послом.

Фото: Архива Новости

 

Марсељски атентат

У четвртак 4. октобра 1934. године је свита са краљем на челу кренула од Топчидера до Косовске Митровице возом, одакле су се упутили на Цетиње где је краљ Александар посетио кућу у којој је рођен. Испраћен из Зеленике на разарачу Југословенске краљевске морнарице "Дубровник" и испловио за Марсељ.

У уторак је у сусрет "Дубровнику" ишао француски ескадрон, а у 16 часова је краљ напустио палубу југословенског разарача и наставио моторним чамцем до пристаништа где су га дочекали Луј Барту, министар иностраних послова и Жозеф Жорж, генерал и члан високог ратног савеза. Из Марсеља је планирано полагање венаца, а потом и пут возом за Париз где га је чекао председник Француске.

У пратњи Бартуа и Жоржа је Александар сео у отворен аутомобил. Првобитно је планирано да возило буде затворено и потпуно блиндирано, али је у последњем моменту одлуку променио Луј Барту. Краљ је сео на задње седиште са министром иностраних послова, а генерал је сео на сувозачево место.

Поворка је стигла око 16.20 часова испред палате Берзе када је из гомиле истрчао човек који је у руци држао букет цвећа и пиштољ из ког је и усмртио краља Александра, али и смртно ранио министра Бартуа који је издахнуо у болници.

Страх од уторка

Александар је целог живота избегавао да уторком обавља државне посете због трагедија које су задесиле његову породицу на управо тај дан. Смрћу краља Петра је само потврђено ово "неписано" правило.

Нажалост, правило је још једном потврђено када је краљ Александар настрадао управо на овај дан током државне посете Француској.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".