Денвер је до историјског успеха предводио српски центар Никола Јокић који је проглашен за најкориснијег (МВП) великог финала НБА лиге.

Јокић је на терену провео 42 минута, а за то време је уписао 28 поена, уз 16 скокова и четири асистенције.

Српски центар је исписао нову страницу најјаче кошаркашке лиге на планети. Постао је најслабије рангирани играч на драфту који је стигао до ласкавог признања.

Јокића је Денвер изабрао као 41. пика на драфту 2014. године. Пре Јокића најслабије рангирани играч на драфту који је стигао до звања МВП финала био је Денис Џонсон, који је као 29. пик освојио титулу са Сијетл Суперсониксима 1979. године.

Сцена за памћење догодила се неколико тренутака пре проглашења. Никола је у наручју држао ћерку Огњену, брат га је љубио у главу, а цела дворана у Денверу скандирала је – “МВП”.

Фото: Танјуг/АП

 


Јокић је у финалу у просеку бележио 30,2 поена, уз 14 скокова и 7,2 асистенције.

Претходно, Никола је проглашен за МВП-ија у Западној конференцији.

Подсетимо, овом титулом Јокић је постао тек пети Србин који се може похвалити прстеном НБА шампиона. Пре њега, то су успели само Дарко Миличић са Детроитом 2004, Предраг Пеђа Стојаковић 2011. године са Даласом, четири године касније то је урадио и Огњен Кузмић са Голден Стејт Вориорсима, а прошле године прстен је понео и Немања Бијелица са истим тимом.

БОНУС ВИДЕО:

ПАРИЗ ЈЕ ЊЕГОВ: Новак Ђоковић "прошетао" пехар Ролан Гароса Паризом

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".