Denver je do istorijskog uspeha predvodio srpski centar Nikola Jokić koji je proglašen za najkorisnijeg (MVP) velikog finala NBA lige.

Jokić je na terenu proveo 42 minuta, a za to vreme je upisao 28 poena, uz 16 skokova i četiri asistencije.

Srpski centar je ispisao novu stranicu najjače košarkaške lige na planeti. Postao je najslabije rangirani igrač na draftu koji je stigao do laskavog priznanja.

Jokića je Denver izabrao kao 41. pika na draftu 2014. godine. Pre Jokića najslabije rangirani igrač na draftu koji je stigao do zvanja MVP finala bio je Denis DŽonson, koji je kao 29. pik osvojio titulu sa Sijetl Supersoniksima 1979. godine.

Scena za pamćenje dogodila se nekoliko trenutaka pre proglašenja. Nikola je u naručju držao ćerku Ognjenu, brat ga je ljubio u glavu, a cela dvorana u Denveru skandirala je – “MVP”.

Foto: Tanjug/AP

 


Jokić je u finalu u proseku beležio 30,2 poena, uz 14 skokova i 7,2 asistencije.

Prethodno, Nikola je proglašen za MVP-ija u Zapadnoj konferenciji.

Podsetimo, ovom titulom Jokić je postao tek peti Srbin koji se može pohvaliti prstenom NBA šampiona. Pre njega, to su uspeli samo Darko Miličić sa Detroitom 2004, Predrag Peđa Stojaković 2011. godine sa Dalasom, četiri godine kasnije to je uradio i Ognjen Kuzmić sa Golden Stejt Voriorsima, a prošle godine prsten je poneo i Nemanja Bijelica sa istim timom.

BONUS VIDEO:

PARIZ JE NJEGOV: Novak Đoković "prošetao" pehar Rolan Garosa Parizom

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".