У периоду од 1989. године када је први Србин загазио на паркете НБА лиге до данас било је само неколико шампиона из наше нације.

Владе Дивац је "закаснио" јер је играо за Лос Анђелес Лејкерсе од 1989. године, а они су само годину раније победили Детроит Пистонсе. Годинама касније је заиграо за Сакраменто Кингсе са којима је дошао до финала западне конференције, али су Кингси наишли на невероватан отпор Лејкерса предвођених Шекилом О'Нилом и Кобијем Брајантом.

Други играч који је био близу освајања шампионског прстена је Владимир Радмановић који је играо за шампионски тим Лејкерса 2009. године. Међутим, он није дошао до прстена из простог разлога што је трејдован у Шарлот те сезоне и није дочекао крај сезоне у шампионским Лејкерсима.

Фото: Н. Параушић

 

Трећи играч коме је прстен измакао јесте Жељко Ребрача који је играо за шампионски тим Детроита 2004. године, међутим, трејдован је после одигране 21 утакмице и за Рашида Волсаса за којег ће се испоставити да је био кључан шраф у шампионском Детроиту.

Немањи Недовићу је шампионски прстен избегао јер је он напустио Голден Стејт Вориорсе годину дана пре њихове титуле 2015. године.

Дарко Миличић

Миличић је бивши центар који је изабран као други пик НБА драфта 2003. године од стране Детроит Пистонса. Он је те године изабран испред Кармела Ентонија, Криса Боша, Двејна Вејда, а једини испред њега је био невероватни Леброн Џејмс.

Фото: Танјуг/АП

 

Многи су сматрали да је ово највећи промашај на драфту, с обзиром да Миличић није направио озбиљнију каријеру у НБА лиги. Међутим, српски центар је успео да дође до шампионског прстена са Детроитом и он је први Србин коме је то пошло за руком.

Предраг Стојаковић

За многе, најбољи шутер са ових простора, а многи га сматрају и једним од најбољих шутера који је играо у НБА лиги, Пеђа Стојаковић је чак два пута победио у брзом шутирању тројки и три пута заиграо на Ол-стар утакмицама.

Фото: Танјуг/АП

 

Он је био у тиму Кингса са Дивцем када му је шампионски прстен измакао у финалу конференције. Колико га Сакраменто цени говори и чињеница да је његов дрес са бројем 16 повучен из употребе.

У јануару 2011. године је прешао у Далас Мавериксе где је на две утакмице постигао више од 20 поена. Значајан је његов допринос у освајању титуле те године, прве у историји клуба. Завршио је каријеру као шампион.

Огњен Кузмић

На драфту 2012. године је изабран у другој рунди као 52. пик од стране Голден Стејт Вориорса. Није имао велику минутажу у редовима Вориорса, па је углавном време проводио у Санта Круз Вориорсима - тиму у развојној лиги. Он је са њима постао шампион развојне лиге, а 2015. године је постао и шампион са Голден Стејтом.

Фото: Н. Скендерија

 

Ипак, њему није понуђен нови уговор у јулу 2015. године, па је постао слободан играч и онда је уследио повратак у Европу. Каријеру је наставио у Панатинаикосу, Црвеној Звезди и Реал Мадриду.

Немања Бјелица

Драфтован је као 35. пик у другој рунди 2010. године од стране Вашингтон Визардс. Међутим, тек је 2015. заиграо у НБА лиги, одмах после најбоље сезоне у каријери када је носио дрес Фенербахчеа. Потписао је тада за Минесоту Тимбервулвс где је провео три године.

Фото: Н. Параушић

 

Потом је уследила промена клубова, прво је заиграо за Сакраменто Кингсе, а потом у Мајами Хит и на крају у Голден Стејт. Вориорси су годину дана касније, 2022. године освојили шампионски прстен, а овај наслов је понео кући и Немања Бјелица.

Један Србин ће се сигурно уписати на ову листу

Вечерас од 2.30 ће Денвер Нагетси играти пету утакмицу финалне серије против Мајами Хита. Уколико Денвер успе да савлада ривале они ће постати нови шампиони, а у ову листу ће се уписати и Никола Јокић.

Фото: Профимедиа

 

Уколико, којим случајем, Мајами успе да савлада Денвер, серија ће се наставити са 6. и потенцијалном 7. утакмицом после које ћемо сигурно имати новог шампиона. Ако Мајами успе да победи наредне три утакмице, у ову листу ће се уписати Никола Јовић.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".