Многа домаћинства у ово доба године суочавају се са вишком влаге у простору и појавом плесни, која укућанима може да створи и здравствене проблеме. Николас Дониторн, менаџер службе одржавања у британској корпорацији Рентокил поделио је искуства везана за тај проблем, пише британски "Сан".

Понекад се, каже, ствар може решити само прибегавањем скупим решењима, попут уградње одвлаживача, односно инсталирања вентилатора, и постављања посебног гипса за изолацију. Но, има и јефтинијих и једноставнијих решења која могу да ублаже проблем настајања плесни, како бисте могли да санирате стање.

- Што мање влаге произведете у кући, то ће се створити мања кондензација. Дакле, треба размислити како ћете смањити ниво влаге током дана. Постоје неки бесплатни начини за то: Чешће отварање прозора, на пример, док кувате или док се туширате, или употреба вентилатора у купатилу. Тако ћете исушити влагу у кухињи и купатилу, односно неће се више задржавати у вашем дому – каже Дониторн. Додаје како је пожељно одржавати уједначену температуру у дому, ако је могуће.

Фото: Профимедиа

 

Светска здравствена организација препоручује да то буде између 18 и 20 степени, уз 50 до 60 посто влаге. 

- Сетите се да, како температура пада, ваздух може да задржи мање влаге, па је већи ризик за то да ће се стварати кондензација паре и влага у стану, појашњава стручњак. Додао је још неколико јефтиних решења:

- Увек поклапајте шерпе и лонце док нешто у њима кувате, затворите кухињска врата према остатку стана и отворите прозор у кухињи, посебно кад кувате неке намирнице у води, попут тестенине, која испушта пуно влаге у ваздух. То ће допринети и томе да се вода брже закува, те да задржи топлоту, што значи да ћете трошити мање енергије за кување.

Стари пешкир – бесплатна помоћ

Након туширања или бријања, старим пешкиром пребришите влагу у купатилу, па се неће скупљати у ваздуху. Можете да га осушите и у купатилу, ако има прозор који може да се отвори, или га сушите на ваздуху, па га сутра опет можете употребити. На тај начин спречићете стварање плесни на местима на којима се она најчешће ствара.

Фото: Профимедиа

 

Изолација поткровља

- Четвртина топлоте губи се кроз кров ако немате одговарајућу изолацију, па размислите о томе да је појачате, саветује стручњак. То је нешто што можете да учините сами, али морате да пазите да не блокирате отворе за вентилацију. 

Изолујте кревет љубимца 

- Ако сте власник пса, ујутро ћете можда приметити да је његов кревет влажан. Разлог је то да је обично постављен на хладним плочицама, па топлота пса греје под и ствара се влага. Зато је добро 'изоловати' кревет кућног љубимца с пода, на пример тако да испод њега поставите неку простирку која не пропушта влагу. 

Одшкрините врата ормара

- Није реткост да у ормарима пронађете одећу која је влажна и мирише на плесан, посебно ако је ормар ослоњен на зид. Ако су врата ормара затворена, он постаје као хладњак, са хладним и влажним ваздухом који је заглављен унутра. Дакле, помоћи ће ако врата ормара мало одшкринете, или поставите стопер тако да се не могу потпуно да се затворе – закључује Николас Дониторн. 

БОНУС ВИДЕО: