Доминирао је српски ас током већег дела меча. Једино је мало проблема било у трећем сету у којем је Ноле изгубио два своја сервиса, то су уједно били и једини брејкови које је освојио Ковачевић. Тада се је било мало нервозе код трећег на планети, што је и разумљиво, с обзиром на то да је желео да меч траје што краће.

Ђоковић у прва два сета није дозволио ривалу ниједну брејк прилику. Трећи почео идеално, брзо је стигао до 3:1, но онда је дошло до пада што је момак из Њујорка искористио и одвео тај сегмент меча у тај-брејк.

Ипак, тада је до изражаја дошао квалитет, али и искуство. Ноле је изврсно одиграо 13. гем, Ковачевићу је препустио само један поен и тако завршио дуел који је трајао два сата и 29 минута.

Фото: Танјуг/АП

 

Партија коју је пружио Ђоковић свакако може да радује. Показао је висок ниво тениса, с обзиром на то да је у питању прво коло и да се треба привикнути на подлогу, услове... као и још других ствари које носи са собом гренд слем.

Новак ће у другој рунди играти против Мађара Мартона Фучовича са којим се до сада састао пет пута и победио га је у свих претходних четири окршаја. Последњи тријумф био је баш у Паризу, али на мастерсу 2021. године када је Србин славио са 2:1.

Фото: Танјуг/АП

 

Ко је Александар Ковачевић? 

Новаков противник био је момак српског порекла рођен 1998. године у Њујорку. Овај 25-годишњак је у професионалне воде тениса упловио тек пре две године. 

Игра десном руком, а најјачи ударац му је бекхенд. Најбољи пласман у каријери му је 101. место на АТП листи, док је тренутно 114. тенисер света. Тренирају га Дин Голдфајн, Брајан Гарбер и Милан Ковачевић.

За сада нема освојених АТП титула, али му стучњаци превиђају блиставу будућност. 

Фото: Танјуг/АП

 

У каријери је зарадио 316.523 долара од тениса, ако рачунамо сингл и дубл. У синглу, профитирао је са 113.523 долара.

Освојио је титуле на челенџерима у Кливленду и Ваку ове године.

 

 

Озбиљнији пробој имао је у октобру прошле године у Сеулу, када је стигао до полуфинала. Уписао је победе против тројице играча из Топ 100 – савладао је Кецмановића, Ценга и Мекдоналда.

- Рођен сам и одрастао сам у Њујорку. Једно време сам тренирао на Академији Џона Мекинроа – рекао је Ковачевић тада.

 

 

Захваљујући родитељима Милану и Миланки, Александар је одлучио да се бави тенисом. Пре него што је постао професионалац, добре резултате је бележио на колеџу, пише Спортал.

- У марту 2021. сам играо на челенџеру у Кливленду, где сам од квалификација стигао до полуфинала. Знао сам да је право време да постанем професионалац. Мој отац ме је убедио, срећан сам што јесте.

 

 

Ковачевићев отац Милан је Србин, а мајка Миланка је пореклом из Босне. Када је Алекс био млађи, породица је једном годишње путовала у Србију.

Када је Ковачевић срео Ђоковића на УС Опену прошле године, поразговарао је са 22-струким гренд слем шампионом на српском.

- У мечу последњег кола квалификација против Трунгелитија имао сам седам или осам меч лопти. Био је то један од најгорих пораза које сам икада доживео. Сутрадан, када сам био у теретани, Новак ми је рекао да је чуо за мој меч и питао ме да ли желим да му се придружим фитнесу. Био сам шокиран. Тада је покушавао да дође до календарског гренд слема и није морао да ми посвети своје време. Било је то невероватно искуство. На крају ми је Новак рекао да имам светлу будућност и да треба да тренирам са њим у Србији – открио је на крају Алекс.

БОНУС ВИДЕО:

ОНИ СУ НАШ ПОНОС! После Ђоковића, Јокићу уручено значајно признање

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".