Dominirao je srpski as tokom većeg dela meča. Jedino je malo problema bilo u trećem setu u kojem je Nole izgubio dva svoja servisa, to su ujedno bili i jedini brejkovi koje je osvojio Kovačević. Tada se je bilo malo nervoze kod trećeg na planeti, što je i razumljivo, s obzirom na to da je želeo da meč traje što kraće.

Đoković u prva dva seta nije dozvolio rivalu nijednu brejk priliku. Treći počeo idealno, brzo je stigao do 3:1, no onda je došlo do pada što je momak iz NJujorka iskoristio i odveo taj segment meča u taj-brejk.

Ipak, tada je do izražaja došao kvalitet, ali i iskustvo. Nole je izvrsno odigrao 13. gem, Kovačeviću je prepustio samo jedan poen i tako završio duel koji je trajao dva sata i 29 minuta.

Foto: Tanjug/AP

 

Partija koju je pružio Đoković svakako može da raduje. Pokazao je visok nivo tenisa, s obzirom na to da je u pitanju prvo kolo i da se treba priviknuti na podlogu, uslove... kao i još drugih stvari koje nosi sa sobom grend slem.

Novak će u drugoj rundi igrati protiv Mađara Martona Fučoviča sa kojim se do sada sastao pet puta i pobedio ga je u svih prethodnih četiri okršaja. Poslednji trijumf bio je baš u Parizu, ali na mastersu 2021. godine kada je Srbin slavio sa 2:1.

Foto: Tanjug/AP

 

Ko je Aleksandar Kovačević? 

Novakov protivnik bio je momak srpskog porekla rođen 1998. godine u NJujorku. Ovaj 25-godišnjak je u profesionalne vode tenisa uplovio tek pre dve godine. 

Igra desnom rukom, a najjači udarac mu je bekhend. Najbolji plasman u karijeri mu je 101. mesto na ATP listi, dok je trenutno 114. teniser sveta. Treniraju ga Din Goldfajn, Brajan Garber i Milan Kovačević.

Za sada nema osvojenih ATP titula, ali mu stučnjaci previđaju blistavu budućnost. 

Foto: Tanjug/AP

 

U karijeri je zaradio 316.523 dolara od tenisa, ako računamo singl i dubl. U singlu, profitirao je sa 113.523 dolara.

Osvojio je titule na čelendžerima u Klivlendu i Vaku ove godine.

 

 

Ozbiljniji proboj imao je u oktobru prošle godine u Seulu, kada je stigao do polufinala. Upisao je pobede protiv trojice igrača iz Top 100 – savladao je Kecmanovića, Cenga i Mekdonalda.

- Rođen sam i odrastao sam u NJujorku. Jedno vreme sam trenirao na Akademiji DŽona Mekinroa – rekao je Kovačević tada.

 

 

Zahvaljujući roditeljima Milanu i Milanki, Aleksandar je odlučio da se bavi tenisom. Pre nego što je postao profesionalac, dobre rezultate je beležio na koledžu, piše Sportal.

- U martu 2021. sam igrao na čelendžeru u Klivlendu, gde sam od kvalifikacija stigao do polufinala. Znao sam da je pravo vreme da postanem profesionalac. Moj otac me je ubedio, srećan sam što jeste.

 

 

Kovačevićev otac Milan je Srbin, a majka Milanka je poreklom iz Bosne. Kada je Aleks bio mlađi, porodica je jednom godišnje putovala u Srbiju.

Kada je Kovačević sreo Đokovića na US Openu prošle godine, porazgovarao je sa 22-strukim grend slem šampionom na srpskom.

- U meču poslednjeg kola kvalifikacija protiv Trungelitija imao sam sedam ili osam meč lopti. Bio je to jedan od najgorih poraza koje sam ikada doživeo. Sutradan, kada sam bio u teretani, Novak mi je rekao da je čuo za moj meč i pitao me da li želim da mu se pridružim fitnesu. Bio sam šokiran. Tada je pokušavao da dođe do kalendarskog grend slema i nije morao da mi posveti svoje vreme. Bilo je to neverovatno iskustvo. Na kraju mi je Novak rekao da imam svetlu budućnost i da treba da treniram sa njim u Srbiji – otkrio je na kraju Aleks.

BONUS VIDEO:

ONI SU NAŠ PONOS! Posle Đokovića, Jokiću uručeno značajno priznanje

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".