Јерменски премијер Никол Пашињан је на јучерашњем састанку у Москви покренуо питање Лачинског коридора односно пута који повезује Јерменију са спорном територијом Нагорно-Карабахом, која се налази унутар Азербејџана, али је насељена са већинским јерменским становништвом.

- Извињавам се Владимире Владимировичу, морам да одговорим - рекао је Пашињан који је намрштен слушао почетно обраћање азербејџанског председника Илхама Алијева.

Према његовим речима, Азербејџан блокира пролаз тим путем од средине децембра, а Пашињан сматра да коридор мора бити под контролом руских мировних снага.

- Азербејџан није блокирао ниједан коридор. Нема потребе да се трилатерални састанак користи за неосноване оптужбе - одговорио је Алијев.

Лидери Јерменије и Азербејџана су се свађали неколико минута све док се Владимир Путин није умешао и прекинуо расправу.

- Сада ћемо имати прилику, као што смо се и договорили, да о свему разговарамо смирено и надам се да ћемо постићи неке договоре који ће променити ситуацију, не само између Јерменије и Азербејџана, него и у целом региону - нагласио је Путин.

Јерменски премијер Пашињан, подсетимо, саопштио је јуче да су се две државе договориле око међусобног признавања територијалног интегритета и суверенитета, укључујући и спорни Нагорно-Карабах.

Фото: Профимедиа

 

Подсећања ради, локално јерменско становништво је 10. децембра 1991. године прогласило независност од Азербејџана и оснивање Нагорнокарабашке Републике коју, међутим, није признала ниједна држава или међународна организација на свету.

Јерменија и Азербејџан су у сукобу три деценије и водили су два тешка рата око Нагорно-Карабаха. Последњих месеци обе стране су изразиле све већу спремност да потпишу трајни мировни споразум, али сукоби се и даље настављају.

БОНУС ВИДЕО:

ПРОСЛАВА ДАНА ПОБЕДЕ У ВЛАДИВОСТОКУ: Парада у част 78 година од краја Другог светског рата

(Курир)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".