Салдана је проглашен кривим 1990. године да је пуцао на аутомобил у којем је било шесторо тинејџера, који су се враћали са средњошколске утакмице на истоку Лос Анђелеса.

Два средњошколца су рањена, али су преживела.

Нападачи су помешали тинеђжере са члановима банде, саопштиле су локалне власти.

Салдана је имао 22 године у време пуцњаве и радио је као грађевинац, а био је један од тројице оптужених за напад.

Осуђен је по шест тачака за покушај убиство и пуцање на пуно возило, а требало је да одслужи 45 година робије.

 

 

- Била је то борба, сваки дан се будите знајући да сте невини. Закључани сте у ћелији, молите за помоћ. Једноставно, срећан сам што је дошао овај дан - рекао је Салдана.

Из канцеларије окружног тужиоца Лос Анђелеса, Џорџа Гаскона почела је истрага након сазнања у фебруару где је други осуђени нападач, током саслушања о пуштању на условну слободу 2017. године, рекао полицији да "Салдана није ни на који начин био умешан и да чак није био ни у близини током инцидента".

Фото: Танјуг/АП

 

Међутим, бивши заменик окружног тужиоца, који је чуо сведочење другог окривљеног, није ништа урадио, нити је пренео информацију Салдани или његовом адвокату, додао је Гаскон.

Фото: Танјуг/АП

 

Због тога, Салдана је провео још шест година у затвору пре него што је тужилац поново покренуо истрагу и прогласио га недужним, истакао је Гаскон.

Окружни тужиоц није открио више детаља о случају, али се извинио Салдани и његовој породици.

- Знам да вам ово неће вратити деценије које сте провели и издржали у затвору. Али се надам да ће наше извињење бити мала утеха док почињете нови живот. Не само што је трагедија послати невиног човека у затвор, већ сваки пут када се деси овај тип неправде, за то време прави кривци слободно шетају на слободе и чине нове злочине - поручио је Гаскон.

БОНУС ВИДЕО:

ПРОСЛАВА ДАНА ПОБЕДЕ У ВЛАДИВОСТОКУ: Парада у част 78 година од краја Другог светског рата

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".