Ни Ердоган, кандидат Странка правде и развоја (АКП) ни Киличдароглу кандидат опозиционе Републиканске народне странка (ЦХП) нису успели да у првом кругу освоје више од 50 одсто гласова колико је потребно за победу и мораће да одмере снаге у другом кругу који ц́е се одржати 28. маја, преноси Ројтерс.

Председнички избори ће одлучити не само о томе ко ће у наредних пет година предводити Турску и да ли се земља враћа на секуларнији, демократскији пут, већ и како ће се Турска носити са озбиљном економском кризом и повећањем трошкова живота, као и како ће званична Анкара надаље градити кључне политичке односе са Русијом, земаљама Блиског истока и Западом.

Киличдароглу, који је најавио да ће победити у другом кругу, позвао је своје присталице на стрпљење и оптужио Ердоганову странку да омета бројање гласова и извештавање о резултатима.

Међутим, Ердоган је остварио бољи резултат него што су најављивале предизборне анкете и обратио се својим присталицама самоуверен и у борбеном расположењу.

- Већ смо испред најближег ривала за 2,6 милиона гласова. Очекујемо да ће се ова цифра повећати са коначним званичним резултатима - рекао је актуелни турски председник. Победа Ердогана вероватно ће погодовати званичном Кремљу, али ће узнемирити Бајденову администрацију, као и многе лидере европских и блискоисточних земаља који су имали проблематичне односе са њим.

Трец́и националистички председнички кандидат из странке Савеза предака Синан Оган, освојио је 5,3 досто гласова и својом подршком једном од два главна кандидата у другом кругу могао би да утиче на коначни исход председничких избора.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".