Турски председник Реџеп Тајип Ердоган добија мање од 50 одсто гласова на председничким изборима након обраде гласачких листића из 92,7 одсто гласачких кутија, преноси државни телевизијски канал ТРТ.

За Ердогана – 49,94 одсто (више од 24,3 милиона грађана), за Киличдароглуа – 44,3 одсто (више од 21,6 милиона)“, наводи се у поруци.

Фото: Профимедиа

 

 

Турски председник је поручио својим присталицама:

- Чињеница да су избори 14. маја одржани у атмосфери великог демократског славља, мира и спокоја израз је демократске зрелости Турске, навео је Ердоган у саопштењу на Твитеру.

Актуелни председник Турске је напоменуо да су избори одржани у „позитивној и демократској атмосфери“. Истовремено је нагласио да би брзоплето објављивање њихових резултата била „узурпација националне воље“.

 

 

- Драго нам је што је поверење наших људи исказано у текућем пребројавању гласова. Замолио бих све своје колеге и пријатеље да ни под којим условима не напуштају гласачке кутије до званичног објављивања резултата, рекао је Ердоган честитајући и захваљујући свим грађанима који су гласали.

Председнички и парламентарни избори у Турској одржани су 14. маја. Главни противкандидат актуелном председнику Реџепу Тајипу Ердогану – јединствени кандидат „Републиканског савеза“ – је јединствени кандидат опозиционог „Народног савеза“ Кемал Киличдароглу. На изборима учествује и кандидат из савеза Ата Синан Оган. Четврти кандидат, лидер странке Мемлекет, Мухарем Инже, најавио је повлачење од кандидатуре три дана пре избора, али је његово име остало на гласачким листићима. Уколико ниједан кандидат не добије 50 одсто гласова, други круг председничких избора биће одржан 28. маја.

БОНУС ВИДЕО: