Да би решење постало коначно, потребно је прво да епископи ПОА на Сабору СПЦ у мају буду отписани из Српске православне црлкве (СПЦ) пре него што се придруже Македонској православној цркви, признају је и буду распоређени у њене епархије, наводи се у извештају портала Телма.

Јован Вранишковски, који сада носи титулу архиепископа охридског и митрополита скопског, требало би да добије на управу Демир Хисар и Kрушево, заједно са Нижњепољом, где ће вероватно бити седиште нове епархије. Град Ресен је био једна од опција у првобитном договору, али то решење је спорно због противљења владике Петра, наводи Телма.

- Припајање ПОА Македонској православној цркви је услов који је поставила СПЦ, како би признали аутокефалност Македонске православне цркве - објаснио је владика Петар.

У саставу црквене делегације СПЦ током заједничке литургије са архијерејима МПЦ, био је и поглавар Православне охридске архиепископије Јован Вранишковски.

На заједничкој литургији се обратио и на српском језику и тиме најавио крај, како је рекао, служења литургија у приватним кућама, а тиме и крај међусобног раскола.

Синод МПЦ је Вранишковског сматрао "дисидентом", а његову цркву нелегитимном и он је 2013. године осуђен на три године затвора због наводне проневере 250.000 евра.

У фебруару 2015. године пуштен је из затвора због примерног понашања, а у мају исте године Врховни суд је укинуо првостепену и другостепену судску пресуду.

О проблему регистрације ПОА водио се спор и пред судом за људска права у Стразбуру, а ПОА ради у јединству са СПЦ од 2002. године и као део СПЦ сарађивала је са готово свим црквама православног света.

БОНУС ВИДЕО: