Након што је прва овогодишња квота од 100.000 ваучера за субвенционисани одмор подељена и практично планула за два дана у јануару, сада постоји могућност да држава активира нових 100.000. Чекајући одлуку подсећамо на све основне информације о овом програму.

Вредност ваучера првобитно је износила 5.000 динара, а касније и 15.000 динара и наведени износ представља максимални износ средстава, који корисник може једном у току календарске године користити при субвенционисаном коришћењу услуга смештаја у угоститељским објектима, без обзира колика је вредност извршене услуге смештаја.

Ваучер се може користити за услуге смештаја

у угоститељским објектима изван града, општине, односно места пребивалишта, као и места студирања корисника ваучера
у трајању од најмање пет ноћења

Попуњена пријава и пратећа документација подносе се на шалтерима Поште Србије а пријављеним грађанима који су стекли право на ваучер ресорно Министарство туризма и омладине, ваучере доставља преко поште на кућну адресу.

Право на ваучере у Србији имају:

- пензионери

- незапослена лица, односно корисници посебних новчаних накнада
- запослени грађани, чија примања не прелазе 70.000 динара
- ратни војни инвалиди и цивилни инвалиди
- пољопривредници
- студенти

ПРВИ КОРАК: По објављивању листе угоститеља на сајту Министарства, потенцијални корисник ваучера врши резервацију. Имајте на уму да корисници морају да поднесу пријаве најкасније 30 дана пре почетка реализације аранжмана односно период од дана подношења пријаве до првог дана коришћења резервисаног аранжмана не може да буде краћи од 30 дана.

ДРУГИ КОРАК: Попуњена пријава, са потребном документацијом, искључиво се подноси преко шалтера ЈП “Пошта Србије“, на територији целе Републике Србије.

ТРЕЋИ КОРАК: Пријаву треба попуњавати читко и обавезно је потписати. Уз пријаву потенцијални корисник ваучера обавезно ставља на увид личну карту или пасош, као и потврду угоститеља да је извршена резервација смештаја на његово име.

ЧЕТВРТИ КОРАК: Потребно је приложити и оговарајућу потврду о стицању права: пензионери: оригинал пензијског чека или решење о оствареном праву на пензију.

Запослени са примањима која не прелазе 70.000 динара, месечно прилажу оригинал потврде о запослењу и заради исплаћеној у месецу који претходи месецу у коме се подноси пријава, а студенти прилажу оригинал потврде о статусу студента.

Старији од 65 година, који немају пензију прилажу потписану изјаву да не остварују право на пензију, на обрасцу који такође могу да преузму на сајту Поште Србије, док остали нису обавезни да достављају доказ.

Иначе министасрство има и телефонску линију за помоћ око пријаве за ваучере.

БОНУС ВИДЕО: