Da bi rešenje postalo konačno, potrebno je prvo da episkopi POA na Saboru SPC u maju budu otpisani iz Srpske pravoslavne crlkve (SPC) pre nego što se pridruže Makedonskoj pravoslavnoj crkvi, priznaju je i budu raspoređeni u njene eparhije, navodi se u izveštaju portala Telma.

Jovan Vraniškovski, koji sada nosi titulu arhiepiskopa ohridskog i mitropolita skopskog, trebalo bi da dobije na upravu Demir Hisar i Kruševo, zajedno sa Nižnjepoljom, gde će verovatno biti sedište nove eparhije. Grad Resen je bio jedna od opcija u prvobitnom dogovoru, ali to rešenje je sporno zbog protivljenja vladike Petra, navodi Telma.

- Pripajanje POA Makedonskoj pravoslavnoj crkvi je uslov koji je postavila SPC, kako bi priznali autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve - objasnio je vladika Petar.

U sastavu crkvene delegacije SPC tokom zajedničke liturgije sa arhijerejima MPC, bio je i poglavar Pravoslavne ohridske arhiepiskopije Jovan Vraniškovski.

Na zajedničkoj liturgiji se obratio i na srpskom jeziku i time najavio kraj, kako je rekao, služenja liturgija u privatnim kućama, a time i kraj međusobnog raskola.

Sinod MPC je Vraniškovskog smatrao "disidentom", a njegovu crkvu nelegitimnom i on je 2013. godine osuđen na tri godine zatvora zbog navodne pronevere 250.000 evra.

U februaru 2015. godine pušten je iz zatvora zbog primernog ponašanja, a u maju iste godine Vrhovni sud je ukinuo prvostepenu i drugostepenu sudsku presudu.

O problemu registracije POA vodio se spor i pred sudom za ljudska prava u Strazburu, a POA radi u jedinstvu sa SPC od 2002. godine i kao deo SPC sarađivala je sa gotovo svim crkvama pravoslavnog sveta.

BONUS VIDEO: