Тачан датум и година рођења суданског "господара живота и смрти" како га многи називају, није познат. Светски медији нагађају да је рођен 1973. 1974. или 1975. године. Потиче из чадског берберског клана и син је поглавара заједнице Ризеигат која се због рата, глади и лоших животних услова из Чада преселила у Судан, тачније спорну регију Дарфур.

Основну школу похађао је до трећег разреда, када је због ратних околности прекинуо образовање и све до данас није стекао веће формално образовање.

По пресељењу целог породичног клана у Дарфур, Хеметијево главно занимање било је водич караванских камила. Када је порастао почео је и сам да тргује камилама стекавши тако првобитни капитал и егзистеницју. Поједини извори у Судану али и шире истичку како је то заправо улепшана верзија његове биографије, и да је он у суштини у том периоду живота био обичан разбојник.

Основни биографски подаци управо су оно што му се највише спочитава, одмах иза бројних ратних злочина и злочина против човечности које је у доцнијој милитантној каријери починио. 

Политичке елите у Картуму и опозиције гаје велики анимозитет према Хеметију због његовог порекла из Дарфура (најсиромашније области Судана) али и недостатка елементарног образовања. 

Де Вал један од његових главних критичара истиче да "Картумска елита је једногласна да (Хемети) не може бити владар Судана, јер је необразовани Дарфурац из ниже класе и са погрешног места, те нема формалне квалификације образованости. Иако је ова изјава пуна предрасуда и анимозитета према Хеметију, она ипак одражава опште мишљење политичких елита Судана.

Хеметијева војна каријера и први излазак на јавну позорницу догодио се 2003. године, када се придружио паравојној формацији "Џанџавиде", познатој и под злогласним називом "ђаволи на коњу".

Пустињски ратници

РСФ је 2013. године основала локална милиција у Дарфуру – Џанџавид, која се брутално борила против побуњеника. Од тада је генерал Хемети изградио моц́не снаге од 100.000 припадника које су интервенисале у сукобима у Јемену и Либији, и контролише неке од рудника злата у Судану.

Они су оптужени за низ злочина, укључујући масакр више од 120 демонстраната у јуну 2019. Овакву јаку силу ван војске посматрачи су раније сматрали извором нестабилности, наводи Би-Би-Си.

Суданом је владао Омар ал-Башир скоро три деценије, све до 2019. године, када су велике демонстрације захтевале његову смену. Башир је одбио да се повуче све док војска није извршила државни удар. Тада је успостављена заједничка војно-цивилна влада, али је збачена у другом државном удару у октобру 2021.

Генерал Хемети се уздигао од команданта арапске милиције која је угушила побуну у Дарфуру до другог најмоћнијег човека у земљи и једног од најбогатијих, наводи Ројтерс.

Хемети је помогао да се свргне његов некадашњи добротвор, председник Омар ал-Башир, 2019. године, а касније је угушио протесте Суданаца који су тражили демократију. Већина његове моћи долази од снага РСФ-а којима командује. Ројтерс их описује као младиц́е наоружане ракетним гранатама и митраљезима на камионима који су савладали вештину пустињског ратовања у Дарфуру, али им недостаје дисциплина регуларне војске.

Сукоби који су избили у суботу последња су епизода насилних испада од свргавања дугогодишњег суданског председника Омара ал-Башира 2019. Сукоб је избио усред дебате о правцу у којем ће земља кренути, с циљем организовања избора и предаје овлашћења изабраним представницима.

Један од главних проблема је био како интегрисати РСФ у остатак војске и онда – ко ц́е ту војску водити? Оквирни споразум о повратку цивилне владавине договорен је у децембру, али су детаљи застали, наводи Би-Би-Си.

Импозантна фигура

Хемедти је почео да организује војску у Западном Дарфуру након што су побуњеници напали његов конвој камила, опљачкали га и убили око 60 чланова његове породице, рекао је бивши Хеметијев сарадник, преноси Ројтерс.

Од 2003. године, побуна се проширила у Дарфуру након што је углавном неарапско становништво устало против централне владе у Картуму. Висока, импозантна фигура, Хемети је формирао провладину милицију од номадских арапских племена, локално познатих као Јанџавид, коју је касније трансформисао у РСФ.

Међународни кривични суд оптужио је Башира и друге високе званичнике за геноцид и злочине против човечности у Дарфуру, где је убијено 300.000 људи, а расељено 2,7 милиона. Хемети није оптужен.

БОНУС ВИДЕО: