Оптужнице терете три Гузманова сина, Овидија Гузмана Лопеза, Хесуса Алфреда Гузмана Салазара и Ивана Арчивалда Гузмана Салазара, који су познати као „Чапитос“, односно „Мали Чапои“, а стекли су репутацију насилније и агресивније фракције картела.

Од њих, само је Гузман Лопез, звани „Миш“ у притвору у Мексику. Он је ухапшен у јануару у главном граду Синалое, Кулијакану, а америчка влада чека на његово изручење, пише The New York Post.

Трговина дрогом обезбедила je новац за Лос Чапитосе, како себе називају синови „Ел Чапа“ Гузмана, а убиства, хаос и мучења су их одржали на власти. А они који би се усудили да им изађу на црту, често би завршавали, мртви или живи, као храна тигровима.

Недавно објављена оптужница терети 28 чланова и вођа картела Синалоа да су водили „највећи, најјачи и најуноснију операцију трговине фентанилом на свету.” Такође, открива да садистичко насиље браће, сестара и њихових присталица није имало граница, што је добро познато упућенима и стручњацима.

- Они су шефови, а насиље које чине је ужасно. Чини се да се ништа не може учинити да се то заустави - рекао је извор за The Post.

Према оптужници, ранч Наволато, у Синалои, чији је власник Иван Гузман (39), био је место где су ривалски трговци, некооперативни припадници закона и неверни чланови картела одвођени на испитивања која су се претварала у хорор филмове.

Мучења су укључивала гушење водом и струјни удар, које су спроводили „нињи“ картела Синалоа, „посебно насилна група убица, обучених за „борбе у граду и гађање из снајпера“, наводи се у оптужници. Међутим, када су жртве одале тражене информације, оне су постале бескорисне и пуштене низ воду.

Срећници су били упуцани и брзо су умрли. Мање срећни су, према оптужници, били храна за тигрове, које су Иван и његов млађи брат Алфредо Гузман (36) држали као кућне љубимце.

Фото: Танјуг/АП

 

Један од ниња, како се наводи у оптужници, вадичепом је истргао мишић мексичком федералном полицајцу, а затим му је „сипао врући чили у отворене ране и нос“. Након тога, Иван је наводно убио полицајца. Порука која се ширила изван ранча била је да Чапитови убијају некажњено.

- Можете прошетати улицом у Синалои и на улици видети црне торбе са телима. Ујутро идете у школу са сином, обоје видите те торбе и знате да су у њима тела. Нико ништа не говори. Сви знају шта мисле. Порука коју те торбе шаљу је: "Немојте нам правити проблеме или ће вам се ово догодити" - рекао је извор.

Кроз процес назван „чишћење“, како је описано у оптужници, Лос Чапитос и њихови нињи би унели насиље у делове Мексика у којима су желели да преузму контролу над трговином дрогом. Супарнички трговци дрогом и владини званичници, наводи се у оптужници, „били би киднаповани, мучени и убијени“. Али и обични грађани су такође били жртве.

Према причи Шона Пена у Rolling Stone, Иван Гузман Салазар се „сматра наследником картела Синалоа“.

Фото: Профимедиа

 

Дон Винслоу, писац романа који је описао добро истражен роман-фикцију "Град снова" о картелима, рекао је за The Post да Синалоа нуди уговоре које је описао као „плато о плумо - сребро или олово“. Како је Винслоу објаснио, када је картелу потребна сарадња локалног становништва, често као мулe, они нуде избор, али не дају много времена за размишљање.

- Кажете "да" и добијате много новца; кажете "не" и они ће вас убити, а можда ће вам убити i породицу. Убиће ваше дете пред вама. Ако после тога не кажете да, они ће вас убити. Затим одлазе до следећег и питају: "Јесте ли видели Филипа и његовог сина у близини?" - рекао је аутор „Града снова“. Особа којој су се обратили не жели да буде следећа, тако да обично пристаје на све што се тражи.

И док су браћа Гузман прма оптужници брутални, мексички новинар Хозе Ревелес их је такође описао као „ хвалисаве, гласне и веома индискретне“, пошто су наводно показивали своје сјајне криминалне животе на друштвеним мрежама .

Што се тиче редоследа браће и сестара, за Ивана се каже да је Ел Чапов миљеник и да је од малих ногу негован за трговину дрогом. Шон Пен је, описујући своју тајну посету 2015. када је интервјисао Ел Чапа за Rolling Stone рекао да се Иван „сматра наследником картела Синалоа“.

Најмлађи Овидио (33) наводно је најмање успешан од деце у породичном послу. Његова девојка, међутим, припада картелу. У питању је Адријана Меза Торес је ћерка покојног Раула Мезе Онтивероса, припадника старе гарде картела Синалоа.

Фото: Танјуг/АП

 

За Алфреда се каже да носи сјајне ручне сатове и да је тежи ка највишим статусом у организацији.

Мало се зна о Ел Чаповом имењаку, Хоакину (36), за кога се каже да је мање истакнут од своје браће. Он и Алфредо су истих година, али имају различите мајке.

- Они су размажена богата деца која нису морала да напредују на лествици - њихово име Гузман им даје моћ - рекао је Малком Бејт, аутор књиге „Последњи нарко“, за The Post.

А колико њихова војска може бити насилна постало је очигледно када је Овидио, који је тренутно у затвору у Мексику, и бори се против екстрадиције у САД, ухапшен у јануару. То је довело до 29 смртних случајева. Чланови картела блокирали су улице, палили возила и наводно чак пуцали на локални аеродром.

- Шверцери дрогом су тада изашли су на улице и ставили град Кулијакан под опсаду. То је моћ Чапитоса - рекао је Бејт.

БОНУС ВИДЕО:

ТРАМП НАПУСТИО СУДНИЦУ: Тренутак кад некадашњи председник САД одлази уз велике мере обезбеђења

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".