Француска политичарка и некадашња председница Националног савеза Марин Ле Пен популарнија је од актуелног председника Емануела Макрона, показују резултати најновијег истраживања организације "Ифоп".

На питање - ког политичара преферирају од њих двоје, 47 одсто испитаника одговорило је - Ле Пен, док је Макрона изабрало 42 одсто њих.

Ле Пенова је популарнија међу женама, пошто је 52 одсто њих изабрало некадашњу председничку кандидаткињу наспрам Макронових 41 одсто.

Међу гласачима левичарске коалиције НУПЕС, већина гласача Комуниста и некадашњег председничког кандидата Жан Лика Меланшона преферира Марин Ле Пен, док се гласачима Социјалиста и Зелених више допада Макрон.

Макрон је Ле Пенову два пута савладао у другом кругу председничких избора, 2017. и 2022. године. Следећи председнички избори заказани су за 2027. годину, а Макрон на њима не може да се кандидује пошто француски устав председнике ограничава на два мандата.

Друга "Ифопова" анкета спроведена средином априла показала је да 76 одсто Француза нема поверења у актуелног председника.

БОНУС ВИДЕО: