Tačan datum i godina rođenja sudanskog "gospodara života i smrti" kako ga mnogi nazivaju, nije poznat. Svetski mediji nagađaju da je rođen 1973. 1974. ili 1975. godine. Potiče iz čadskog berberskog klana i sin je poglavara zajednice Rizeigat koja se zbog rata, gladi i loših životnih uslova iz Čada preselila u Sudan, tačnije spornu regiju Darfur.

Osnovnu školu pohađao je do trećeg razreda, kada je zbog ratnih okolnosti prekinuo obrazovanje i sve do danas nije stekao veće formalno obrazovanje.

Po preseljenju celog porodičnog klana u Darfur, Hemetijevo glavno zanimanje bilo je vodič karavanskih kamila. Kada je porastao počeo je i sam da trguje kamilama stekavši tako prvobitni kapital i egzistenicju. Pojedini izvori u Sudanu ali i šire ističku kako je to zapravo ulepšana verzija njegove biografije, i da je on u suštini u tom periodu života bio običan razbojnik.

Osnovni biografski podaci upravo su ono što mu se najviše spočitava, odmah iza brojnih ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti koje je u docnijoj militantnoj karijeri počinio. 

Političke elite u Kartumu i opozicije gaje veliki animozitet prema Hemetiju zbog njegovog porekla iz Darfura (najsiromašnije oblasti Sudana) ali i nedostatka elementarnog obrazovanja. 

De Val jedan od njegovih glavnih kritičara ističe da "Kartumska elita je jednoglasna da (Hemeti) ne može biti vladar Sudana, jer je neobrazovani Darfurac iz niže klase i sa pogrešnog mesta, te nema formalne kvalifikacije obrazovanosti. Iako je ova izjava puna predrasuda i animoziteta prema Hemetiju, ona ipak odražava opšte mišljenje političkih elita Sudana.

Hemetijeva vojna karijera i prvi izlazak na javnu pozornicu dogodio se 2003. godine, kada se pridružio paravojnoj formaciji "DŽandžavide", poznatoj i pod zloglasnim nazivom "đavoli na konju".

Pustinjski ratnici

RSF je 2013. godine osnovala lokalna milicija u Darfuru – DŽandžavid, koja se brutalno borila protiv pobunjenika. Od tada je general Hemeti izgradio moćne snage od 100.000 pripadnika koje su intervenisale u sukobima u Jemenu i Libiji, i kontroliše neke od rudnika zlata u Sudanu.

Oni su optuženi za niz zločina, uključujući masakr više od 120 demonstranata u junu 2019. Ovakvu jaku silu van vojske posmatrači su ranije smatrali izvorom nestabilnosti, navodi Bi-Bi-Si.

Sudanom je vladao Omar al-Bašir skoro tri decenije, sve do 2019. godine, kada su velike demonstracije zahtevale njegovu smenu. Bašir je odbio da se povuče sve dok vojska nije izvršila državni udar. Tada je uspostavljena zajednička vojno-civilna vlada, ali je zbačena u drugom državnom udaru u oktobru 2021.

General Hemeti se uzdigao od komandanta arapske milicije koja je ugušila pobunu u Darfuru do drugog najmoćnijeg čoveka u zemlji i jednog od najbogatijih, navodi Rojters.

Hemeti je pomogao da se svrgne njegov nekadašnji dobrotvor, predsednik Omar al-Bašir, 2019. godine, a kasnije je ugušio proteste Sudanaca koji su tražili demokratiju. Većina njegove moći dolazi od snaga RSF-a kojima komanduje. Rojters ih opisuje kao mladiće naoružane raketnim granatama i mitraljezima na kamionima koji su savladali veštinu pustinjskog ratovanja u Darfuru, ali im nedostaje disciplina regularne vojske.

Sukobi koji su izbili u subotu poslednja su epizoda nasilnih ispada od svrgavanja dugogodišnjeg sudanskog predsednika Omara al-Bašira 2019. Sukob je izbio usred debate o pravcu u kojem će zemlja krenuti, s ciljem organizovanja izbora i predaje ovlašćenja izabranim predstavnicima.

Jedan od glavnih problema je bio kako integrisati RSF u ostatak vojske i onda – ko će tu vojsku voditi? Okvirni sporazum o povratku civilne vladavine dogovoren je u decembru, ali su detalji zastali, navodi Bi-Bi-Si.

Impozantna figura

Hemedti je počeo da organizuje vojsku u Zapadnom Darfuru nakon što su pobunjenici napali njegov konvoj kamila, opljačkali ga i ubili oko 60 članova njegove porodice, rekao je bivši Hemetijev saradnik, prenosi Rojters.

Od 2003. godine, pobuna se proširila u Darfuru nakon što je uglavnom nearapsko stanovništvo ustalo protiv centralne vlade u Kartumu. Visoka, impozantna figura, Hemeti je formirao provladinu miliciju od nomadskih arapskih plemena, lokalno poznatih kao Jandžavid, koju je kasnije transformisao u RSF.

Međunarodni krivični sud optužio je Bašira i druge visoke zvaničnike za genocid i zločine protiv čovečnosti u Darfuru, gde je ubijeno 300.000 ljudi, a raseljeno 2,7 miliona. Hemeti nije optužen.

BONUS VIDEO: