Исус Христ је на најосликанија личност у уметности хришћанског света. Бледо, уско и лепушкасто лице с брадом и великим очима, углавном плавим, уоквирено дугом и таласастом смеђом косом и огртачу дугих рукава - то је слика коју људи замишљају кад се спомене Божји син.

Заправо, ова позната Исусова слика у ствари потиче из византијске ере, од четвртог века надаље, а византијске представе о Исусу биле су симболичне - све су се односиле на значење, а не на историјску тачност. Заснивале су се на слици устоличеног цара. Међутим, нити у једном од јеванђеља не спомиње се како је Исус изгледао.

Најраније сачуване слике Исуса из цркве у срушеном граду Дура-Еуропос на Еуфрату датирају из прве половине 3. века нове ере.

Фото: Yale collections/Јавно власништво

 

Постоји додатни проблем што нема ни костура, ни других телесних остатака за испитивање ДНК, те је приказ Исуса Хирста углавом препуштен машти уметника. У зависности од дела света у коме се налазите, Божји син је представљан и као црнац, Латиноамериканац и Арапин.

Да ли може, бар, приближно да се утврди како је Исус Христ заиста изгледао?

Фото: архива Новости

 

Наука напредује муњевитом брзином, те се свакодневно сусрећео са новим открићима. Захваљујући новом и врло интересантном подручју истраживања - форензичкој антропологији, дошло се до занимљивих закључака.

Наиме, користећи методе сличне онима које је полиција развила за решавање злочина, британски научници, потпомогнути израелским археолозима, створили су оно за што сматрају да је најтачнија слика Исуса Христа.

Ричард Нејв, пензионисани лекар и уметник са Универзитета у Манчестеру користио је форензичку антропологију како би добио прецизан портрет Исуса Христа. Током протекле две деценије он је реконструирао десетине познатих лица, укључујући Филипа II Македонског, оца Александра Великог и краља Мидаса из Фригија.

Нејв и његов тим истраживача дошли су тако до лобање Семита од израелских археолога. Помоћу ренгенских снимака од лобање су направили тзв. "кришке" па су рачунаром добили мишиће и кожу. Према јеврејској традицији, Исус је имао кратку коврџаву тамну косу и браду, а не светлу и дугачку, како се иначе описује.

 

 

Исусов изглед је тако карактеристичан за Јевреје с Блиског истока који живе на подручју Галилеје у северном Израелу. Осим тога, Исус није био ни нарочити висок - верује се како је имао тек око 166 цм.

(Стил Курир)

БОНУС ВИДЕО:

ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ У ПАРИЗУ: Верници СПЦ испред и у Храму Светог Саве, на највећи хришћански празник

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".