Isus Hrist je na najoslikanija ličnost u umetnosti hrišćanskog sveta. Bledo, usko i lepuškasto lice s bradom i velikim očima, uglavnom plavim, uokvireno dugom i talasastom smeđom kosom i ogrtaču dugih rukava - to je slika koju ljudi zamišljaju kad se spomene Božji sin.

Zapravo, ova poznata Isusova slika u stvari potiče iz vizantijske ere, od četvrtog veka nadalje, a vizantijske predstave o Isusu bile su simbolične - sve su se odnosile na značenje, a ne na istorijsku tačnost. Zasnivale su se na slici ustoličenog cara. Međutim, niti u jednom od jevanđelja ne spominje se kako je Isus izgledao.

Najranije sačuvane slike Isusa iz crkve u srušenom gradu Dura-Europos na Eufratu datiraju iz prve polovine 3. veka nove ere.

Foto: Yale collections/Javno vlasništvo

 

Postoji dodatni problem što nema ni kostura, ni drugih telesnih ostataka za ispitivanje DNK, te je prikaz Isusa Hirsta uglavom prepušten mašti umetnika. U zavisnosti od dela sveta u kome se nalazite, Božji sin je predstavljan i kao crnac, Latinoamerikanac i Arapin.

Da li može, bar, približno da se utvrdi kako je Isus Hrist zaista izgledao?

Foto: arhiva Novosti

 

Nauka napreduje munjevitom brzinom, te se svakodnevno susrećeo sa novim otkrićima. Zahvaljujući novom i vrlo interesantnom području istraživanja - forenzičkoj antropologiji, došlo se do zanimljivih zaključaka.

Naime, koristeći metode slične onima koje je policija razvila za rešavanje zločina, britanski naučnici, potpomognuti izraelskim arheolozima, stvorili su ono za što smatraju da je najtačnija slika Isusa Hrista.

Ričard Nejv, penzionisani lekar i umetnik sa Univerziteta u Mančesteru koristio je forenzičku antropologiju kako bi dobio precizan portret Isusa Hrista. Tokom protekle dve decenije on je rekonstruirao desetine poznatih lica, uključujući Filipa II Makedonskog, oca Aleksandra Velikog i kralja Midasa iz Frigija.

Nejv i njegov tim istraživača došli su tako do lobanje Semita od izraelskih arheologa. Pomoću rengenskih snimaka od lobanje su napravili tzv. "kriške" pa su računarom dobili mišiće i kožu. Prema jevrejskoj tradiciji, Isus je imao kratku kovrdžavu tamnu kosu i bradu, a ne svetlu i dugačku, kako se inače opisuje.

 

 

Isusov izgled je tako karakterističan za Jevreje s Bliskog istoka koji žive na području Galileje u severnom Izraelu. Osim toga, Isus nije bio ni naročiti visok - veruje se kako je imao tek oko 166 cm.

(Stil Kurir)

BONUS VIDEO:

HRISTOS VOSKRESE U PARIZU: Vernici SPC ispred i u Hramu Svetog Save, na najveći hrišćanski praznik

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".