Градоначелник Београда Александар Шапић данас је изнео низ новина које ће ускоро бити уведене у београдски јавни превоз, а најзначајније јесу да се укидају контролори, скидају валидатори и да ће целодневна карта за коришћење ГСП-а износити 200 динара.

Шапић је нагласио да се новим системом укидају валидатори, те да путници неће више бити у обавези да се валидирају.

- Највећи проблем 2012. су биле гужве због валидирања, па је временом валидатор постао ефикаснији, тога више нема. Скидамо валидаторе. Нема заустављања, нема гужве код улаза, омогућава се улаз на сва врата - рекао је Шапић.

Вожња бесплатна за ђаке до 19 године и старије од 65 година 

Сви ученици старости до 19 година добијају бесплатан превоз. То важи и за старије особе од 65 година, али они неће морати да имају карту и годишњу допуну као до сада. Они ће се пријављивати преко апликације или ће добити доживотну у бесплатну карту.

Међутим, укидање контролора и валидатора не значи да ће бити и шверца. И за то је направљен план јер карта мора да се плаћа.

Градоначелник је објаснио како ће то изгледати:

У аутобусе ће улазити Бели, односно Комунална милиција и неће заустављати аутобус, ни остале путнике. Путнику без карте они ће уручивати налог за плаћање посебне карте. Путник који добије тај налог неће бити избачен из аутобуса.

Карта ће моћи да се купи путем СМС-а или апликације, а биће могуће и да се купи на неколико продајних места у граду.

Нове цене месечних маркица

Месечне карте коштаће 3.000 динара за једну зону и 3.500 за две зоне. Годишња карта коштаће 30.000 динара за прву, односно 35.000 динара за две зоне. Укида се продаја у возилима, трафикама, на интернету и платном картицом пошто се уводи систем плаћања бесплатном апликацијом. Плаћање СМС поруком биће слично као код наплате паркирања.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: