На данашњој седници, Извршни одбор одлучио је да повећа референтну каматну стопу за 25 базних поена, на ниво од 6 одсто.

При доношењу овакве одлуке Извршни одбор је проценио да је потребно наставити са умереним заоштравањем монетарних услова како не би дошло до раста инфлационих очекивања и како би се осигурало да се инфлација нађе на опадајућој путањи и врати у границе дозвољеног одступања од циља у хоризонту пројекције, наводи се у саопштењу.

Преношење досадашњег повећања референтне каматне стопе на каматне стопе на тржишту новца, кредита и штедње указује на ефикасност трансмисионог механизма монетарне политике путем канала каматне стопе, додају из НБС.

Ово је 13. повећање референтне камате од априла прошле године, када је први пут повећана за 0,50 одсто са 1 на 1,50 одсто. У истом износу је НБС повећала камату и у мају и јуну, док се Извршни одбор у јулу и августу одлучио на повећање од по 0,25 процената, а потом у септембру за још 0,50 одсто. Уследило је повећање у истом износу и три наредна месеца, док су се у НБС у јануару, фебруару и марту одлучили да успоре темпо подизања референтне камате и увећају је за 0,25 одсто.

Повећање референтне каматне стопе се преноси и на остале каматне стопе на тржишту, па то значи даље поскупљење кредита и за привреду и за становништво. Док на каматне стопе кредита индексиране у еврима утиче превасходно политика Европске централне банке (ЕЦБ), на динарске кредите утиче кретање референтне каматне стопе Народне банке Србије.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: