Одређене врсте поврћа, воћних бобица и зачина дају читаву палету дивних боја и различитих тонова. У том случају води за кување треба додати одређене делова биљака, бобице или сокове.

Фото: Профимедиа

 

Ево неколико примера:

ЖУТА – цветови камилице, маслачка, куркума у праху, лист брезе, кора лимуна или наранџе

НАРАНЏАСТА – црвена алева паприка, љуске црног лука

ЦРВЕНА – сок од цвекле из конзерве, смрзнуте малине, боровнице, купине, љуске црвеног лука, бруснице, чај од шипка

СМЕЂА – лист и љуска ораха, лист хмеља, кора дрвета шљиве, љуске црног лука, јака црна кафа или црни чај

ПЛАВА – сок од боровнице, листови црвеног купуса

ЗЕЛЕНА – листови спанаћа, коприва, зелени чај, листови нане

БОРДО – сушени цветови кантариона

Припремање течности за кување:

Уситњене делове биљки, коре и бобице воћа потопити у воду за кување, пустити да одстоје једно време, затим све то добро прокувати, а онда процедити кроз газу, сито или филтер за кафу. У тако припремљеној течности се кувају јаја.

БОНУС ВИДЕО: