Др Горан Васић, општи хирург из КБЦ "Др Драгиша Мишовић", установе која је погођена у бомбардовању 1999. године, каже за јавни сервис да је то било трауматично за све запослене, али да су били у операционој сали и када су се чуле сирене и када су се чуле бомбе које су падале.

Бомбе су, током агресије НАТО-а 1999. године, 78 дана падале и на здравствене установе. Радило се под сиренама, а онда је 20. маја 1999. године НАТО ракета у десет до један ујутру, погодила Клиничко-болнички центар "Доктор Драгиша Мишовић". Погинуло је седам гардиста, троје пацијената и чувар. Уништена је зграда неурологије, а оштећене су зграде Дечје и Гинеколошко-акушерске клинике.

И у тој ситуацији спасавани су пацијенти. Сећања на ту ноћ не бледе.

Др Горан Васић, општи хирург из КБЦ "Др Драгиша Мишовић" каже да се увек нерадо сећа тог периода и тих дана, јер је то заиста било нешто трауматично за све људе.

- Болница је функционисала у свим сегментима, тада смо обуставили редован рад на хирургији, редовне операције, а радиле су се све хитне операције, тако да смо врло често били у операционој сали и када су се чуле сирене и када су се чуле бомбе које су падале. То нас није ометало. Били смо у сали, посвећени смо томе, радили смо оно што смо требали да радимо, оно за шта смо обучени - додаје Васић.

Гледали су, истиче, да имају минималан број пацијената.

- Чим се стекну услови, пуштали смо пацијенте управо из безбедносних разлога - каже Васић.

- Педесет осмог дана бомбардовања, у 50 минута иза поноћи пала је бомба у саму зграду неурологије и направиле кратер од седам метара. Збрисана је зграда неурологије - сећа се Васић.

Истиче да су све жене и све бебе из породилишта у најкраћем року евакуисани.

- Учествовали смо сви у томе и пребацили су их у Народни фронт, у Вишеградску ради даљег опоравка - каже Васић.

(Република)

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".