Dr Goran Vasić, opšti hirurg iz KBC "Dr Dragiša Mišović", ustanove koja je pogođena u bombardovanju 1999. godine, kaže za javni servis da je to bilo traumatično za sve zaposlene, ali da su bili u operacionoj sali i kada su se čule sirene i kada su se čule bombe koje su padale.

Bombe su, tokom agresije NATO-a 1999. godine, 78 dana padale i na zdravstvene ustanove. Radilo se pod sirenama, a onda je 20. maja 1999. godine NATO raketa u deset do jedan ujutru, pogodila Kliničko-bolnički centar "Doktor Dragiša Mišović". Poginulo je sedam gardista, troje pacijenata i čuvar. Uništena je zgrada neurologije, a oštećene su zgrade Dečje i Ginekološko-akušerske klinike.

I u toj situaciji spasavani su pacijenti. Sećanja na tu noć ne blede.

Dr Goran Vasić, opšti hirurg iz KBC "Dr Dragiša Mišović" kaže da se uvek nerado seća tog perioda i tih dana, jer je to zaista bilo nešto traumatično za sve ljude.

- Bolnica je funkcionisala u svim segmentima, tada smo obustavili redovan rad na hirurgiji, redovne operacije, a radile su se sve hitne operacije, tako da smo vrlo često bili u operacionoj sali i kada su se čule sirene i kada su se čule bombe koje su padale. To nas nije ometalo. Bili smo u sali, posvećeni smo tome, radili smo ono što smo trebali da radimo, ono za šta smo obučeni - dodaje Vasić.

Gledali su, ističe, da imaju minimalan broj pacijenata.

- Čim se steknu uslovi, puštali smo pacijente upravo iz bezbednosnih razloga - kaže Vasić.

- Pedeset osmog dana bombardovanja, u 50 minuta iza ponoći pala je bomba u samu zgradu neurologije i napravile krater od sedam metara. Zbrisana je zgrada neurologije - seća se Vasić.

Ističe da su sve žene i sve bebe iz porodilišta u najkraćem roku evakuisani.

- Učestvovali smo svi u tome i prebacili su ih u Narodni front, u Višegradsku radi daljeg oporavka - kaže Vasić.

(Republika)

BONUS VIDEO

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".