Данас се навршава 24 године од почетка НАТО бомбрадовања СРЈ. У нападу су учествовале снаге 19 земаља Запада, а акције из ваздуха, које су трајале 78 дана, изведене су без одобрења Савета безбедности УН.

Коначних података о броју жртава бомбардовања нема, а према подацима Министарства одбране Србије, погинуо је 1.031 припадник војске и полиције и око 2.500 цивила, од којих 89 деце, а теже и лакше је рањено око 6.000 цивила и 5.173 војника и полицајаца. Тешко су оштећени инфраструктура, привредни објекти, здравствене установе, медијске куће и војни објекти.

Са зебњом се чекао први Дневник после почетка НАТО агресије, када су саопштене страшне вести.

- Непријатељски авиони агресорских НАТО снага око 20 часова извршили су ракетне нападе на нашу земљу. Авијација НАТО-а је у првом таласу агресија гађала циљеве у Приштини, Куршумлији, Даниловграду, Новом Саду, Панчеву и Подгорици. И за Београд је пре неколико минута дат знак за ваздушну опасност. Поштовани гледаоци останите мирни - биле су речи које је водитељ изоворио на почетку Дневника.

Приликом напада коришћени су ваздушни простори Хрватске, Мађарске и Албаније. Војне снаге североатланске алијансе грубо су нарушиле територију суверене Југославије и брутално угрозили животе њених грађана.

Вест о бомбардовању наше земље први је објавио Студио Б, а потом и РТС.

 

 

Акција НАТО-а, коју су влада СРЈ, али и правни стручњаци назвали илегалном агресијом, уследила је после неуспешних преговора о решењу кризе на Косову, вођених у Рамбујеу и Паризу фебруара и марта 1999.

Бомбардовање СРЈ окончано је 10. јуна, усвајањем Резолуције 1244 Савета безбедности УН, а уследило је повлачење војске и полиције из покрајине и улазак међународних војних трупа.

По подацима УНХЦР-а, Косово је од доласка мировних снага напустило 230.000 Срба и Рома, а вратило се 800.000 избеглих Албанаца.

БОНУС ВИДЕО

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".