Слободан Милошевић је био један од оснивача и први председник Социјалистичке партије Србије, од оснивања у јулу 1990. године до марта 2006. године.

Сматрао се једном од кључних личности током ратова на простору бивше Југославије, а током НАТО агресије на СР Југославију је Међународни кривични суд за бившу Југославију подигао оптужницу против Милошевића за злочине против човечности. Оптужбе за кршење обичаја рата и Женевске конвенције, као и за геноцид у Босни и Херцеговини су додате годину и по дана касније.

На првим вишестраначким изборима у Србији у децембру 1990. године је освојио поверење народа са 63 одсто гласова и изабран је за председника Србије. На првим слободним парламентарним изборима је његова странка добила око 46 одсто гласова. Милошевић и његова странка су предводили СР Југославију до петооктобарских промена 2000. године.

Фото: Танјуг/АП

 

Хапшење и суђење

Дана 1. априла 2001. године је ухапшен тада бивши председник Србије и СР Југославије Слободан Милошевић, а изручен је 28. јуна, на Видовдан Трибуналу у Хагу на основу уредбе коју је Савезни уставни суд прогласио неуставном.

Суђење је почело 12. фебруара 2002. године и сам је себе бранио. Постао је први председник неке државе против којег је подигнута оптужница за ратне злочине.

Фото: Танјуг/АП

 

Дана 11. марта 2006. године је пронађен беживотан у свом кревету у притворској јединици УН у Схевенингену. Сахрањен је у родном Пожаревцу у дворишту куће Милошевића испод стабла липе. Његову сахрану је уживо преко БК ТВ пратило преко 2 и по милиона гледалаца.

Суђење је прекинуто након његове смрти, те он није дочекао пресуду суда.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".