Slobodan Milošević je bio jedan od osnivača i prvi predsednik Socijalističke partije Srbije, od osnivanja u julu 1990. godine do marta 2006. godine.

Smatrao se jednom od ključnih ličnosti tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije, a tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju je Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju podigao optužnicu protiv Miloševića za zločine protiv čovečnosti. Optužbe za kršenje običaja rata i Ženevske konvencije, kao i za genocid u Bosni i Hercegovini su dodate godinu i po dana kasnije.

Na prvim višestranačkim izborima u Srbiji u decembru 1990. godine je osvojio poverenje naroda sa 63 odsto glasova i izabran je za predsednika Srbije. Na prvim slobodnim parlamentarnim izborima je njegova stranka dobila oko 46 odsto glasova. Milošević i njegova stranka su predvodili SR Jugoslaviju do petooktobarskih promena 2000. godine.

Foto: Tanjug/AP

 

Hapšenje i suđenje

Dana 1. aprila 2001. godine je uhapšen tada bivši predsednik Srbije i SR Jugoslavije Slobodan Milošević, a izručen je 28. juna, na Vidovdan Tribunalu u Hagu na osnovu uredbe koju je Savezni ustavni sud proglasio neustavnom.

Suđenje je počelo 12. februara 2002. godine i sam je sebe branio. Postao je prvi predsednik neke države protiv kojeg je podignuta optužnica za ratne zločine.

Foto: Tanjug/AP

 

Dana 11. marta 2006. godine je pronađen beživotan u svom krevetu u pritvorskoj jedinici UN u Sheveningenu. Sahranjen je u rodnom Požarevcu u dvorištu kuće Miloševića ispod stabla lipe. NJegovu sahranu je uživo preko BK TV pratilo preko 2 i po miliona gledalaca.

Suđenje je prekinuto nakon njegove smrti, te on nije dočekao presudu suda.

BONUS VIDEO:

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".