Црвена звезда

Садашњи председник Републике Србије навија за Црвену звезду и немали број пута је био на утакмицама црвено-белих.

Фото: Н.Скендерија

 

Слободан Милошевић, председник треће Југославије, био је присталица црвено-белих, а у томе није био усамљен. За Црвену звезду навијају и Чедомир Јовановић, Вук Драшковић, Војислав Коштуница и Војислав Шешељ.

Партизан

Са друге стране аутокоманде, присталице црно-белих су Томислав Николић, Борис Тадић, Ивица Дачић, Расим Љајић и Милорад Додик.

Бивши председник Србије Борис Тадић је био присталица црно-белих и виђен је више пута како гледа београдски Партизан.

Српски представник у Председништву Босне и Херцеговине Милорад Додик је такође присталица Партизана.

Фото: Н. Параушић

 

Хајдук Сплит

Почевши од Јосипа Броза Тита, доживотног председника Југославије, за кога се претпоставља да је навијао за Хајдук из Сплита, иако се дивио Партизану.

Зоран Милановић, рођени Загрепчанин, одупрео се притисцима околине и навијао је за Хајдук Сплит.

- Био сам једини у разреду који је навијао за Хајдук, било је лакше навијати за Звезду - изјавио је Зоран Милановић.

Интересантан је и став Стјепана Месића који је веома контроверзан. Он наводно подједнако воли Вечите из Хрватске.

- За Динамо сам ако не игра са Хајдуком, а за Хајдук сам ако не игра са Динамом - наводно је изјавио бивши председник државе, парламента и премијер Хрватске.

Динамо/Кроација Загреб

Туђманов став је био јако интересантан. Он је као млади војни кадар био генерални секретар ЈСД Партизан, а касније и постаје председник спортског друштва. За време његовог мандата је Партизан и почео да игра у сада већ препознатљивим црно-белим бојама. Међутим њему је био дражи клуб из Загреба. Након почетка рата на простору бивше Југославије данашњи Динамо тада мења име у два наврата, првенствено у ХАШК Грађански, а потом и у Кроација Загреб.

- Динамо ти има у српском Панчеву и у албанској Тирани и свуда, а сада буди за Кроацију. Кроација је наставак и ХАШК-а и Грађанског и тог Динама - изјавио је Туђман када је чуо за кога навија мали Матија.

Сарајево и Жељезничар

У суседној Босни и Херцеговини, слика је другачија. Бакир Изетбеговић нагиње ка ФК Сарајеву, али му је једнако драго када Жељезничар победи. За његовог оца, Алију Изетбеговића се сматрало да је на страни Сарајева.

Занимљивости

Интересантна је и љубав лидера босанских Срба током рата - Радована Караџића. Он је пратио мечеве у Италији, и то Интера и Лација, претпоставља се због Синише Михајловића и Дејана Станковића. Сумња се да је на одређеним утакмицама био и док је био у бекству. Тај податак је открио његов синовац Драган Караџић.

Фото: Танјуг/АП

 

Пензионисани генерал Војске Југославије Ђорђе Ћурчин изјавио је пред Хашким трибуналом да је 1999. године гледао утакмицу у Београду заједно са генералом Ратком Младићем између Југославије и Хрватске и како каже, то и није била тајна. Једина могућа утакмица између СРЈ и Хрватске се одиграла 18. августа 1999. на стадиону Црвене звезде.

Фото: Д. Миловановић

 

БОНУС ВИДЕО: ТРЕСЛЕ СУ СЕ МРЕЖЕ: Ово су најефикасније утакмице у историји Мундијала

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Nportal.rs".