Крсмановић (44) је бивши припадник земунског клана, који је један од оптужених за убиство премијера Зорана Ђинђића. Ухапшен је у акцији "Сабља", а првостепеном пресудом био је осуђен на 30 година затвора, али му је одлуком Апелационог суда казна смањена на 20 година.

На суђењу је изразио кајање, због "свега што га је довело у ситуацију у којој се нашао". Због тог "признања" стизале су му претње њену и њеогој породици, због којих се и налазио у затвору у Сремској Митровици, а не у Пожаревцу где су сви остали.

- Признао сам и нисам штедео ни себе ни друге. Не желим да се браним тиме да сам невин. Осећам се кривим и суд ме исправно прогласио кривим, али казна није примерено одмерена. Не тражим ни поновно суђење нити укидање пресуде - навео је Крсмановић у писаној жалби, коју је прочитао судија известилац Зоран Савић.

Фото: Н. Фифић

 

Фото: А. Станковић

 

Крсмановић је рекао да је за време и после атентата "осећао кривицу што је против своје воље учесник у убиству Ђинђића". Он је поновио да су сва убиства која се стављају на терет земунској групи наредили или Спасојевић или сведок сарадник Љубиша Буха Чуме, а да су их извршили сведоци сарадници Дејан Миленковић Багзи, Љубиша Буха Чуме, Миладин Сувајџић звани Ђура мутави, као и "Мамица, Кум, Сале, Креза и Лимун".

Фото: МУП

 

Главни дилер

Душан Крсмановић је диловао дрогу за Земунце коју је добијао од Душана Спасојевића, коме је то доносио Багзи из иностранства.

Душан је био главни дилер клана, испод себе је имао читаву мрежу момака који су диловали по Београду. Крсмановић је признао да је учествовао у убиству Ђинђића, његово задужење је било да прати и јавља кретање премијеровог возила.

Фото: А. Стојановић

 

Према оптужници, Душан Крсмановић, налазио се у Немањиној улици, одакле је јављао долазак колоне возила са премијером.  Детаљно је описао догађаје везане за неуспеле покушаје убиства Ђинђића на Копаонику, код хале "Лимес" и на сам дан убиства. Он је рекао да је разлог за убиство Ђинђића, што је чуо од Спасојевића, преузимање власти, јер је очекивао да ће после тога премијер, како је рекао, "бити Небојша Човић, а председник Србије Војислав Коштуница".

Фото: МУП

 

Фото: МУП

 

Разлог атентата

Као разлог за убиство Ђинђића јесте најава борбе против организованог криминала, постављање специјалног тужиоца, као и Ђинђићева одлука да Србе испоручује Хагу, као и то што се појавио сведок сарадник Љубиша Буха Чуме, који је могао да раскринка Душана Спасојевића и Милорада Улемека.

Фото: П. Милошевић

 

Говорећи о свом уласку у ову криминалну групу 2000. године, Крсмановић је рекао да није у Спасојевићу видео криминалца, јер је чуо да он обезбеђује Мила Ђукановића у време посета Београду и да ради за црногорску Државну безбедност.

Фото: Профимедиа

 

Према његовим речима, Спасојевић му је после 5. октобра рекао да су Зоран Ђинђић и Чедомир Јовановић на његовој страни, као и већина из ДОС-а, те да ће добити и легитимације из ДБ-а.

Он је, такође, навео да је пушка за убиство Зорана Ђинђића узета из ЈСО, а да је са ње избрисан број, да је у време убиства био у Немањиној улици и да је чуо два пуцња.

Фото: МУП

 

длуку да премијер буде убијен из снајпера, према Крсмановићевим речима, донео је Душан Спасојевић. Сведочио је да се Спасојевић сусретао са Ацом Томићем, шефом војне безбедности.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Мондо)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".