Како су пренели домаћи медији, данас је из затвора на слободу пуштен Душан Крсмановић, бивши припадник земунског клана, који је један од осуђених за убиство премијера Зорана Ђинђића.

Душан и Ђорђе Крсмановић ухапшени су 2. априла 2003. године на Новом Београду, у стану у Булевару Авноја. Они су се у том стану крили последња три, четири дана од убиства премијера, а познато је и да су се пре тога скривали на неколико новобеоградских локација, по изнајмљеним становима.

Браћа Крсмановић су припадала "земунском клану" и били су у сектору којим је руководио Милан Јуришић Јуре. Они су били, заправо, његови помоћници, а "испод себе" су имали групу дилера наркотицима, који су обављали посао на терену.

Ђорђу Крсмановићу судило се у одвојеном поступку, али како је после изрицања пресуде пуштен на слободу, одбијао је да оде на одслужење казне. Ђорђе је ухапшен 2007. у Специјалном суду кад је дошао да чује пресуду рођеном брату Душану.

Ево како је изгледало хапшење браће Крсмановић:

Србија исплатила Ђорђу Крсмановићу 8.200 евра

Европски суд за људска права пресудио је да држава Србија треба да исплати 8.200 евра Ђорђу Крсмановићу, рођеном брату осуђеног припадника "земунског клана" Душана, јер никада није до краја истражено да ли је и каква тортура вршена над њим у полицији за време акције "Сабља".

Осуђен је на четири године и 10 месеци затвора због изнуде и трговине дрогом. Одавно је на слободи, а пресудом Европског суда за људска права у Стразбуру исплаћена му је та одштета од 8.200 евра.

У својој пресуди од 19. децембра 2017. године, која је објављена на сајту тог суда, Европски суд је прецизирао да 4.000 евра држава Крсмановићу у року од три месеца треба да исплати на име накнаде нематеријалне штете, са образложењем да није окончала истрагу због нечовечног и понижавајућег понашања полиције према њему.

Остатак досуђене суме од 4.200евра Крсмановићу је досуђено на име трошкова поступак пред судом у Стразбуру. Он је својом представком од суда у Стразбуру тражио 20.000 евра, пошто је у Србији безуспешно исцпрео сва правна средства, па и жалбу Уставном суду. Крсмановић је био ухапшен 1. априла 2003. године у акцији "сабља", спроведеној након убиства премијера Србије Зорана Ђинђића, током које је било уведено ванредно стање у држави.

Рођени брат Душана Крсмановића је у представци Европском суду описао тортуру и чак сексулно злостављање, које су, како тврди, над њим извршили полицијаци користећи бејзбол палице и пајсере. Након 12 дана проведених у полицијској станци, 12. априла је био пребачен у Окружни затвор у Београду где је провео годину и два месеца, након чега је пуштен да се брани са слободе.

(МОНДО)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".