Глумац Властимир Ђуза Стојиљковић преминуо је 15. јуна 2015. године, али вероватно није ни слутио да ће његова смрт бити повезана са невероватним скандалом.

Као једна од ожалошћених била је његова друга супруга Душанка и брат Ненад. Брат покојног глумца оптуживао је Душанку да је његовог брата тајно сахранила не испунивши му последњу жељу. Нико од пријатеља и родбине није знао где је легендарни Ђуза сахрањен. А онда један електричар из Атељеа 212 пратио Душанку када је давала 40 дана покојном Ђузи.

Фото: В. Данилов

 

 

Тада се сазнало да је глумца тајно кремирала, а његову урну положила у гробницу са остацима својих родитеља Живка и Вере Врањанац. Власта Велисављевић, велики Ђузин пријатељи, касније је случајно сазнао где је сахрањен Стојиљковић.

Ђуза није имао деце, а често је говорио како би му деца била само велика брига.

- Када сам себе упитам шта ми значи Београд, дођем до тога да је одговор, ништа. Када не радим, прошетам мало, попијем негде кафу. Немам деце. Она могу да направе велике проблеме, али ипак дају и повода да можеш да бринеш. Продужетак врсте, шта ја знам. Мислим да је најтеже, бар мени, бити сам. То је ужас један. Када ми је умрла жена Олгица Станисављевић, преселио сам се у стан преко пута нашег, јер у њега више нисам могао да уђем. Прва три месеца после њене смрти провео сам код оца и мајке у Крушевцу. Олгица и ја били смо заједно још из гимназије. Не постоји прва, друга или трећа љубав, постоји једна која се претвара у велико пријатељство. Иначе, ако тога нема, то и није била љубав - говорио је Ђуза.

Колико је обожавао своју прву супругу говори чињеница да се са њом скоро никада није посвађао и да су многи њихов брак увек карактерисали као савршенство, без мане. Али, у други брак је ушао због администрације, иако никада то није желео.

Фото: Н. Фифић

 

 

- Није нимало лако бити жена Ђузе Стојиљковића. Са њим је изузетно тешко живети јер је стално намргођен, велико је чантрало и наше расправе су бесконачне. Дешава се да се посвађамо чим устанемо и да се разводимо сваког дана. Али, мислим да наш брак функционише све ове године зато што је Ђуза једини мушкарац у мом животу коме код мене ништа није било чудно, а и ја сам бескрајно толерантна - причала је његова друга супруга, Душанка.

- Ђуза, ја и наш папагај Паја смо једна породица. Глума је Ђузина највећа љубав, а ја сам то знала, тако да немам права да се жалим. Често му кажем да је заљубљен у себе, а да мене нема ко да воли. Уме он да ми приреди и неки романтичан гест, али то ради тако као да се стиди. Не говори много, већ своја осећања исказује неким ситницама, али то је и мало и ретко. (Смех) За мене је он велики глумац за кога се вреди жртвовати и знам да ми је захвалан на томе. Желим само да будемо здрави и да он ради до последњег даха јер је за њега нерад смрт - рекла је својевремено Ђузина друга супруга, Душанка.

О чудном односу Ђузе и Душанке, сведочио је и његов брат Ненад, који је касније причао како је та друга жена, глумца тајно сахранила не испунивши му последњу жељу:

- У монографији „Властимир Ђуза Стојиљковић“ аутора Зорана Јовановића мој брат је изјавио да би волео да га сахране на гробљу у Рибарској бањи. У том месту нам је деда сахрањен, а родитељи су нам тамо били учитељи - причао је Ненад Стојиљковић, рођени брат великог српског глумца.

Фото: З.Кнежевић

 

 

- Држала га као у затвору. Мој однос с братом и његовом супругом био је коректан. А онда долази до његове болести, о чему ме Душанка није обавестила, а о томе сазнајем у кафићу. Зовем је и питам: „Зашто?" Њен одговор је смешан: "Ђуза ми је рекао, при чистој свести, да ти не кажем да не би некоме рекао." Да је то лаж, било ми је јасно, јер код можданог удара ни свест ни говор више нису чисти - присетио се тада Ненад.

А онда сазнаје да је Ђуза пребачен у старачки дом Луг, на неколико километара од Младеновца:

- Што даље од људи. Бојала се и из само њој знаних разлога сматрала да га треба изопштити од пријатеља, обожавалаца и родбине. Наравно, то је њен разрађени сценарио, који ће извести до краја. Пребацује га са озбиљном цревном болешћу, клостридијом, која се не лечи у старачким домовима. Али њен циљ и није био да се он излечи, јер да је то хтела, могла га је послати и у Беч.

Ненад је тада испричало да га посебно боли што Душанка током осам месеци готово уопште није обилазила супруга:

- Сазнајем од сестара да га врло ретко посећује, већ комуницира преко мобилног телефона, чији број, наравно, ни мени није дала. Одлазим коначно у тај дом Луг, али на вратима чека ме управник, који не дозвољава да видим брата, наглашавајући да они са Ђузином женом имају уговор да га нико не може посећивати.

Фото: Архива Новости

 

 

Тек пошто је запретио да ће довести новинаре и полицију, дозвољавају му да види Ђузу, али само на десет минута.

- Није тешко пронаћи одговор зашто је Ђуза провео осам месеци сам у соби с погледом на таван. Па то је њен сценарио. Како неко може да заврши с болешћу коју је имао а да је не лечи? Ускоро је и стигао одговор који је многе ражалостио, али можда не и њу: Ђуза је умро - испричао је Ненад 2016. године.

(Курир.рс)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, в