Глумац Феђа Стојановић рођен је 31. јанурара 1948. године у Алексинцу. Као дете из учитељске породице, са родитељима је мењао место становања по потреби службе, те је у Београд дошао као беба.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

На Факултету драмских уметности у Београду дипломирао је глуму 1973, у класи проф. Миленка Маричића. Био је стални члан позоришта Атељеа 212 од 1973. Радио је као професор на катедри за глуму на академији уметности БК универзитета.

Крајем 2020. године откривен му је тумор на бубрегу након чега је имао тешку операцију. Глумац је преминуо у 73. години након тешке болести.

Феђа се женио два пута. Први пут, када је имао само 25 година, жени љубав из Гимназије. Због тога што је био изузетно млад, брак није успео, а Феђа је остао у добрим односима са првом супругом која му је родила сина Уроша Стојановића. Урош је ушао у очев свет глуме, али као редитељ. Његов најпознатији филм је "Чарлстон за Огњенку".

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

2017. године Феђа је доживео највећу трагедију: умире му син Урош у 44. години.

- Урош није имао никаквих проблема. Оженио се пре три месеца. Жена му је глумица с нашим простора која је тамо почела да гради каријеру. Заволели су се. Све је то тако кратко трајало - причао је тада Феђа, који је примио позив из Америке да су његовог сина пронашли мртвог.

- Био је ексцентрична особа, такав је рођен и све што сам боловао због њега, боловао сам док је био сасвим мали јер сам схватио да је он такав и да ништа не помаже. Имам утисак да му је мој развод од његове мајке веома тешко пао и да се са тиме није помирио до краја живота - говорио је глумац.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Колико је његов син био специфичан, говори неколико чињеница и чудних детаља. Оженио се у Америци, али никога није обавестио о томе.

- Последњих година смо контактирали искључиво мејлом јер је забранио да му телефонирам и то само зато што сам га, по његовом мишљењу, гњавио. Девет година није долазио у Србију јер се после филма "Чарлстон за Огњенку" очигледно разочаорао у неке људе. Он је овде имао фантастичне пријатеље што се потврдило и на комеморацији у Југословенској кинотеци, али било је и људи који га нусу волели. Када је кренуо у Америку рекао је да у Србију може да се врати само у металном ковчегу. Нажалост, то се и обистинило - причао је Феђа.

Фото: репринт ТВ Новости

 

 

Због првог брака је често истицао да се каје:

- Велико кајање. То је била моја велика грешка. Просто, неразумно је било, нажалост то се није ни показало добро у мом животу. Мислим да људи не треба да се жене пре 35, 36 године, девојке можда исто око тридесете треба да се удају - причао је Феђа и додао:

- Мислим да је брак једна превазиђена ствар. Ја сам за то да људи живе заједно ако се нађу, ако су сродни и ако се воле. Да имају децу, али шта ће им то да се потписују и да им неко сведочи? Искрено мислим да је то једна превазиђена ствар и да ће то вероватно и да нестане. У великим западним земљама многи људи тако живе.

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".