Милош Тимотијевић један је од најпопуларнијих домаћих глумаца, а о његовом приватном животу зна се јако мало. Недавно је са јавношћу поделио своју болну животну причу. 

Његова мајка Анђелка преминула је млада, након тешке борбе са опаком болешћу.

 

Фото: Теодора Ћирић

 

 

- Моја мама је оболела кад ми је било само три године. Први симптоми су се појавили тада, почела је да јој отказује једна страна тела, али болест јој је дијагностикована тек три године касније. Знам кроз шта смо све отац Драган и ја пролазили, колико је то тешко и напорно не само за оболелог него и за његову породицу, притом тада код нас нису постојали лекови за мултиплу склерозу. Нажалост, многи оболели после неког времена, у распону од пет до петнаест година, заврше у инвалидским колицима с обзиром на то да је болест врло прогресивна - причао је глумац.

Како је открио, последње године свог живота је његова мајка провела непокретна, а преминула је 1997. године, у 47. години. Тада је Милош имао 22 године.

- Читав тај период био је грозан. Имали смо санкције, до лекова се тешко долазило, баш је било страшно, сналазили смо се како смо знали и умели. Иначе, лекови који се данас користе у терапији мултипле склерозе служе само да се болест успори, а не у потпуности санира, пошто је у питању аутоимуно обољење, тело практично само себе напада. Још није откривен његов узрок, мада постоји неколико организација у свету које то испитују и надам се да ће ускоро доћи до неких конкретнијих резултата, јер ће онда лечење пацијената бити много лакше - рекао је Тимотијевић.

 

Фото: АТА имагес

 

 

Како би у друштву подигао свест о овом тешком обољењу централног нервног система, Тимотијевић активно учествује у раду МС платформе.

- Волео бих да могу да помогнем више, али нажалост, о мултиплој склерози се још увек мало зна, пошто се код сваког оболелог манифестује на другачији начин. Све је индивидуално, а зна се да напада претежно млађе људе, најчешће се испољава до 30. године живота. Ретко ко симптоме добије у пубертету или у каснијем животном добу. Верује се да у Србији од мултипле склерозе болује близу 15.000 људи - казао је Милош.